‘ Desi Bouterse schoot slachtoffers persoonlijk dood’


Desi Bouterse in 1987 © ANP.

Desi Bouterse heeft twee slachtoffers persoonlijk doodgeschoten. Dat zegt Ruben Rozendaal, getuige in het proces van de decembermoorden, onder ede tijdens de zitting van de Krijgsraad, zo meldt de Surinaamse krant Star Nieuws.

Archieffoto uit 1982. Rechts Soerindre Rambocus. © anp.
Archieffoto van Desi Bouterse uit 2006. © anp.

‘Desi Bouterse heeft Cyrill Daal en Soerindre Rambocus persoonlijk doodgeschoten. Hij was mijn boezemvriend en heeft vaker met me gesproken over de Decembermoorden. Ik was zijn vertrouweling. Bouterse kan vergeleken worden met de Godfather’, aldus Rozendaal volgens Star Nieuws.

Rozendaal is de enige getuige die een belastende verklaring heeft afgelegd over Desi Bouterse. Die is nu president van Suriname, maar hij is ook de belangrijkste verdachte in het strafproces. Bouterse en achttien anderen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982 in Fort Zeelandia. Daal en Rambocus behoorden tot de slachtoffers.

Amnestiewet
De getuigenis komt op de dag dat het parlement in Suriname een amnestiewet voor de Decembermoorden in behandeling zou nemen. Volgens critici is dit een poging van Bouterse om te ontsnappen aan het proces want als de wet wordt aangenomen, zal het lopende strafproces worden stopgezet. Het is echter de vraag of deze vergadering vandaag doorgaat. Oppositieleden weigeren vooralsnog de presentielijst te tekenen om zo de vergadering te blokkeren.

‘Voorgelogen’
Ruben Rozendaal verklaart dat Bouterse vanaf 7 december tot 8 december ’s middags in het Fort was. ‘Ik heb lijken gezien om half zes in de ochtend op 8 december. (…) Hij heeft ons voorgelogen dat er een coup zou plaatsvinden en de mensen daarom opgehaald moesten worden. Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf blijkt dit niet waar te zijn.’

‘Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld.’

Deze moordpartij vond plaats 2 jaar nadat een groep van 16 militairen onder leiding van Bouterse de macht in Suriname had overgenomen via een militaire coup.

En laten wij de moorden niet vergeten in Rijswijk toen zei zich vergisten en het vuur op een muziekbandje opende.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Buitenland, Corruptie, Dagboek, Diefstal, Diversen, Drama, Film opname, Geluid-tape's, Hoofd verantwoordelijke, Macht-Misbruik, Maffia-Media, Misdaad, Moord, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Nieuws en politiek, Normen en Waarden, Opsporing verzocht, Politie, Politiek, Tragedie, Vermist, WEERZINWEKKEND, Werk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s