witteboorden fraude belasting voor top van POLITIE


 

smrig© ANP Bernard Welten eerder deze maand in Amsterdam.
‘De meest verdienende politieambtenaar’ van Nederland heeft het op een ‘zeer uitzonderlijk’ akkoordje kunnen gooien met de Belastingdienst. Hierdoor hoeft Bernard Welten, voormalig korspchef van Amsterdam, over naar schatting 130.000 euro geen loon- of inkomstenbelasting te betalen. Dat scheelt hem waarschijnlijk tienduizenden euro’s. 
Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
De afspraken kwamen tot stand na een moreel appèl van toenmalig minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Die wilde dat Welten, in ambtelijke stukken de meest verdienende politieambtenaar genoemd, salaris in zou leveren omdat hij met 267.000 euro per jaar volgens publiek en politiek wel erg ruim betaald werd voor zijn nieuwe baan als korspadviseur in Amsterdam.

Compensatie

Complicerende factor in de onderhandelingen hierover vormde de woning van Welten, meldde RTL Z al eerder. Toen Welten korpschef werd in Amsterdam moest hij verhuizen. Hij streek neer in ‘een geliefd kleinschalig villapark, aan een autoluwe weg, grenzend aan een beschermd stukje bos’ in een dorp in de Bollenstreek.
Omdat de huizenprijzen daar hoog waren, werd de politie mede-eigenaar van de woning, voor 37 procent. Welten mocht van dat deel ‘om niet’ gebruik maken, voor niks dus, met als gevolg dat hij fiscaal gezien loon in natura ontving.
Daarover moet belasting worden betaald. Maar Welten werd ‘voor dat fiscale nadeel gecompenseerd’, zo blijkt uit de vrijgegeven documenten.

 

Terugkopen

In 2017 heeft Welten opnieuw een belastingmeevaller. Nu hij per maart 2018 uit dienst treedt, kan hij het politiedeel van zijn woning terugkopen tegen de waarde in bewoonde staat. Die is op basis van twee taxaties en een afslag op de WOZ-waarde vastgesteld op 328.000 euro, waar de marktwaarde veel hoger is, tot wel 40 procent of meer.
Het levert Welten een voordeel op van tenminste 130.000 euro. En hij hoeft daarover dus geen loon- of inkomstenbelasting te betalen, en dat scheelt hem al snel 60.000 euro, uitgaand van een gemiddelde belastingdruk van 45 procent.
“Zeer uitzonderlijk’, noemt hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars van de Erasmus Universiteit Rotterdam de afspraken. “Je kunt hier natuurlijk afspraken over maken met de Belastingdienst, maar ik kwam ze nog nooit tegen.”

Advies niet openbaar

Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat het ministerie er fiscaal advies over inwon en er toestemming voor vroeg aan de Belastingdienst Rotterdam. Maar het advies zelf wil het ministerie niet openbaar maken. En vragen over hoe de fiscus tot zijn standpunt is gekomen blijven onbeantwoord.
In de brief die het ministerie over de afspraken met Welten naar de Kamer stuurde, wordt over de woningtransactie nauwelijks gesproken, maar vooral benadrukt hoe de overige afspraken over salarisverlaging voor de politie een besparing betekenen van 700.000 euro

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Belasting, Corruptie, Doofpot, Frapant, Fraude, Misdaad, Moraal en Fatsoensnormen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s