‘Mensen willen niet getuigen in zaak Hells Angels Haarlem’


© Aangeboden door Sanoma Digital The Netherlands BV
De recherche kampt in het onderzoek naar de Haarlemse afdeling van motorclub Hells Angels met getuigen en betrokkenen die uit angst geen verklaring willen of durven afleggen.
Dat zei aanklager Jesse van der Putte donderdagochtend voor de rechtbank op Schiphol tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de zaak tegen president Lysander de R. (35). “Er zijn mensen die de boot volledig afhouden.”
De R. staat samen met acht clubleden en zijn vriendin terecht voor een waslijst aan criminele activiteiten. Hij werd eind januari aangehouden in zijn cel bij een gecoördineerde actie tegen de motorclub, waarbij het volledige Haarlemse chapter werd opgerold.
Alle verdachten staan deze week voor het eerst voor de rechter.
Brand
Het Openbaar Ministerie (OM), dat ook de motorclub zelf voor de rechter sleept, denkt dat De R. onder meer opdracht gaf in januari 2015 de auto van toenmalig burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem in brand te steken. Daarnaast wordt hij verdacht van geweldpleging, afpersing, bedreiging, wapenbezit en het leiding geven aan een criminele organisatie.
Volgens het OM was de Haarlemmer onder meer betrokken bij de geweldsuitbarsting tussen Hells Angels en de rivaliserende Mongols in april vorig jaar bij het Van der Valk Hotel in Rotterdam.
Ook zou hij achter de bedreiging zitten van een sporthal-eigenaar in het Noord-Hollandse Hoogwoud om te voorkomen dat daar een show van motorclub Rogues MC zou worden gehouden. De sporthal werd meerdere malen beschoten.
Verdenkingen
De aanklacht tegen De R. omvat in totaal zestien verdenkingen, grotendeels zaken die volgens zijn advocaat Remco Kint onder de noemer ‘geruchten’ vallen. Hij claimde dat twee jaar onderzoek “vooral veel losse eindjes en geen bewijzen” heeft opgeleverd. Hij vroeg de rechtbank daarom het voorarrest van zijn cliënt op te heffen.
De aanklager verzette zich daar fel tegen. Volgens hem is er sprake van “een groot, veelomvattend onderzoek”, waarin de recherche richting getuigen “zeer behoedzaam” moet opereren. Ook wees hij op de 170 in beslag genomen telefoons, tablets en laptops die worden nageplozen. “Dat kost veel tijd.”
De rechtbank beslist maandag over verlenging van het voorarrest.

Dit bericht werd geplaatst in M.C., Misdaad, News en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s