Wie waren de seksklanten? n de Valkenburgse zedenzaak, wij waren het in ieder geval niet!!


bilde

De rechtbank in Maastricht behandelde in vijf dagen de zaken van 26 verdachten in de Valkenburgse zedenzaak. foto’s ANP
Een 25-jarige verdachte in de Valkenburgse zedenzaak is donderdag door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken. Wie zijn de 26 verdachten? Een overzicht in het dossier.
 
Wie zijn ze? Het groepje dat zich voor de rechter moet verantwoorden, is in elk geval 26 man sterk. Nog eens drie vermeende seksklanten van de toen 16-jarige ‘ Kimberly’ komen waarschijnlijk dit najaar nog aan de beurt. De jongste van de verdachten is pas 21, de oudste is 56 jaar oud. Sommigen zijn getrouwd en hebben een gezin, anderen zijn vrijgezel en hebben op het eerste oog minder te verliezen. De een studeert nog, de ander werkt in loondienst of heeft een eigen bedrijf.
Een gemêleerd gezelschap dus, al hebben de heren ook een aantal dingen met elkaar gemeen. Zo hebben ze allemaal nog een blanco strafblad. En worden ze allemaal verdacht van ontucht met een minderjarige, variërend van erotische massages tot geslachtsgemeenschap.
Drie verdachten verschenen vrijwillig in de rechtszaal, drie mannen werden gedwongen om lijfelijk aanwezig te zijn bij de strafzitting. De rest bleef thuis, uit schaamte en – vooral – uit angst voor publiciteit.
Types
Het Openbaar Ministerie maakt onderscheid tussen twee ‘types’ ontuchtpleging: categorie 1 en categorie 2. In het kort komt het erop neer dat er in het eerste geval geen sprake is van het binnendringen van het lichaam en in het tweede wel. Voor minder dan gevangenisstraffen doet het OM het niet in de Valkenburgse zedenzaak. Verdachten uit de eerste categorie komen wat de aanklagers betreft in aanmerking voor één tot zes maanden cel. Seksklanten uit de tweede categorie moeten rekening houden met een eis van zes tot vijftien maanden cel.
Voor het OM zijn verder de leeftijd (levenswijsheid), de proceshouding (de wijze waarop de verdachte zich opstelt gedurende het proces) en de mate van berouw factoren van belang. De mildste strafeis tot dusverre betreft een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk. De zwaarste is voor een voormalig medewerker van de Jeugdzorg. Hij hoorde een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar én een beroepsverbod tegen zich eisen.
Avas
Een veelgehoord begrip in de pleidooien van het bataljon advocaten dat tijdens de Valkenburgse zedenzaak de revue passeert: avas. Dit is een afkorting voor ‘afwezigheid van alle schuld’. Als er een beroep gedaan wordt op avas, wordt er in principe niet getornd aan het strafbare feit zelf, maar wordt het gedrag gedrag van de dader verontschuldigd.
Wat de verdediging in deze reeks zaken herhaaldelijk naar voren brengt, is de stelling dat de verdachte niet kon weten dat ‘Kimberly’ minderjarig was. Immers, ze adverteerde als zijnde achttien jaar op een legale prostitutiewebsite, en verklaarde desgevraagd ook aan de klant dat ze achttien jaar of ouder was. Een aanzienlijk deel van de advocaten mikt daarom op ontslag van rechtsvervolging voor hun cliënt.
Opmerkelijk is verder het beroep op ‘rechterlijke ongehoorzaamheid’ van een nieuwe generatie Limburgse strafadvocaten, onder wie Ivo van de Bergh, Bjorn Jegers en Frank Teerling. Voor zedenzaken geldt een taakstrafverbod, wat inhoudt dat daaraan een onvoorwaardelijke celstraf wordt gekoppeld. Een ‘kale taakstraf’ behoort dus eigenlijk niet tot de mogelijkheden. De genoemde raadsmannen vragen de rechtbank echter om hier toch van af te wijken. Een ongebruikelijk verzoek, maar het punt is gemaakt.
Prostitutiemarkt
Het aanklagersduo David van Kuppeveld/Karin Janssen grijpt de Valkenburgse zedenzaak aan om met name de ‘prostitutiemarkt’ (lees: de bezoekers van prostituees) aan te pakken. Zonder vraag is er ook geen aanbod, en worden schrijnende zaken zoals deze voorkomen, is de gedachte. Dat leidt tot strafeisen van minstens een paar maanden voor iedere seksklant.
Daarmee hoopt het Openbaar Ministerie herhaling te voorkomen en schrikt het tevens toekomstige prostituanten mogelijk af. Dat laatste doe je volgens Van Kuppeveld niet met „180 uur schoffelen”.
Over het hete hangijzer waar het in de meeste zaken om draait, de verantwoordelijkheid van de klant om het meisje bij de geringste twijfel om haar identificatie te vragen, is de officier van justitie duidelijk: je moet absolute zekerheid hebben dat het níet om een minderjarige gaat. Dan moet je minimaal haar paspoort kunnen inzien. Dat deed geen enkele verdachte.
Drie klanten komen in het najaar voor de rechter. Loverboy Armin A. is al eerder tot twee jaar cel veroordeeld.

door Jos Emonts/Marco van Kampen

Bon  De Limburger

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Advocaat, Kinderporno, Macht-Misbruik, Misdaad en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wie waren de seksklanten? n de Valkenburgse zedenzaak, wij waren het in ieder geval niet!!

 1. Geuz zegt:

  Er graait daar weer een heel partij sofisten met een rechten studie uit de pot van de hypocrisie.
  Hun namen publiceren zou een betere straf zijn, als je tenminste in straffen gelooft, maar ook een betere bescherming voor toekomstige slachtoffers van dergelijke lui.

  16 jaar, adverteerde er voor, kan je dat al pedofilie noemen?

  De profeet Mohammed was getrouwd met Aisha toen ze 6 jaar oud was.
  De profeet Mohammed ontmaagdde Aisha toen Aisha 9 jaar oud was.
  Dit na haar 3 jaar gemasseerd te hebben met zijn penis.
  Dit is ook de doctrine die in Nederland door alle moslims gedoceerd wordt. Maar de volgelingen van Mohammed mogen riante moskeeën bouwen in dit land. Als er Sharia komt in dit land, in Brittannië is dit al de realiteit, dan wrijven de meesters in sofisme …ehr… rechten in hun graaiende handjes met nieuwe plunderingen.

  Misdaad, herken het!
  Politie, die de slachtoffers van misdaad ontwapent, zorgt er voor dat slechts de misdadigers bewapend zijn. Boetes voor de meest onzinnige verzinsels, het tuig laat zich betalen met gestolen geld met de belasting smoes, met eventuele bijverdiensten door machtsmisbruik. Moorden van onschuldigen en er vermeend legaal mee weg kunnen komen, dat is politie in dit land en overal elders. Ontvoeringen van kinderen noemen ze uithuisplaatsing, overal hebben ze een smoes woord voor. Alle gezinnen in dit land worden bedreigt met uithuisplaatsing van kinderen, dus laat u niet beliegen door het criminele tuig dat onze universiteiten in handen heeft. De echte gevaarlijke pedofielen komen overal mee weg, worden zelfs aanbeden met dure titels zoals Maltezer Ridder Jimmy Savile, de Profeet Mohammed, de Senator Brongersma, de Professor Ger van Roon en de Staats secretaris Joris Demmink. Aanbeden, krijgen standbeelden, riante salarissen, zendtijd, gratis beveiliging door politie, ja zelfs militaire ondersteuning als ze er om vragen!

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s