Rusland ontkent natuurlijk bijna-botsing vliegtuigen


Archiefbeeld ter illustratie © reuters.

update Rusland en Zweden kibbelen over wat er vrijdag precies is gebeurd in het Zweedse luchtruim. Volgens Zweden kwam het bijna tot een botsing tussen een Russisch militair toestel en een passagiersvliegtuig van maatschappij SAS, terwijl Rusland vandaag claimde dat zijn toestel op ruime afstand bleef.

Volgens SAS was er evenmin sprake van een bijna-botsing. ,,In dit specifieke geval zijn er geen veiligheidsnormen geschonden”, zei een woordvoerder van SAS. Hij schatte in dat er zeker 900 meter tussen de vliegtuigen zat. Het SAS-toestel was opgestegen in de Deense hoofdstad Kopenhagen en ging richting Polen. Boven het zuiden van Zweden kreeg het vliegtuig opdracht om van koers te wijzigen, omdat het Russische militaire vliegtuig in de buurt zou zijn.

De commandant van de Zweedse luchtmacht noemde het incident ,,vrij ernstig”. Het Russische toestel was niet te zien op de radar van de burgerluchtvaart, omdat het de transponders uit had staan.

In maart kwam een Russisch militair vliegtuig op honderd meter afstand van een passagiersvliegtuig, dat ook in Kopenhagen was opgestegen.

In oktober was Zweden in de ban van een mogelijk vermiste Russische onderzeeër in de Oostzee. Zweedse militairen speurden tot vijftig kilometer voor de kust van Stockholm naar bewijzen voor een buitenlandse onderwateroperatie. Defensie gaf een foto vrij van de plek waarop mogelijk een Russische onderzeeër te zien is, maar loog bewust over waar de foto was genomen. Zweden wilde op die manier andere landen niet wijzer maken, gaf de krijgsmacht later toe.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Aanslag, Buitenland, Film, Film opname, Fotos, Frapant, M16, Macht-Misbruik. Bookmark de permalink .

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s