‘Handhaving vuurwerkvrije zones wordt lastig verhaal’


ScreenShot1170

De instelling van vuurwerkvrije zones die meerdere gemeenten rond de jaarwisseling gaan instellen, roept vragen op bij de handhaving. Dit stelde de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vandaag in reactie op het voornemen van onder meer Amsterdam, Rotterdam en Hilversum.

Op plekken waar heel veel mensen samenkomen, moet je geen vuurwerk afsteken. Dat voorkomt vervelende situaties zoals kans op letsel. Wij roepen dat al een hele poos.

Leo Groeneveld, Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland

Uit een onderzoek van NU.nl onder de 403 gemeenten bleek onlangs dat zeker negentien gemeenten een verbod instellen om op bepaalde plekken vuurwerk af te steken. Het gaat dan vooral om gebieden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, monumentale panden en locaties waar veel dieren verblijven.

Raamwerk
,,Je kunt je afvragen of er voldoende capaciteit is om hierop te controleren”, zei Wouter Weide, secretaris van de RND. Voor de verkoop zullen deze maatregelen maar beperkte gevolgen hebben, denkt hij. Het gaat hier niet om totaalverboden, benadrukt de secretaris. De raad vindt de maatregelen op zich goed, ,,zolang ze binnen het raamwerk van de wet vallen”.

Ook de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, verwacht geen negatieve impact op de omzet door de instelling van vuurwerkvrije zones. De brancheorganisatie zegt zelf voorstander te zijn van vuurwerkvrije gebieden en hier al enige jaren voor te pleiten. ,,Als je vuurwerk afsteekt, moet dat veilig gebeuren”, zegt BPN-voorzitter Leo Groeneveld.

,,Op plekken waar heel veel mensen samenkomen, moet je geen vuurwerk afsteken. Dat voorkomt vervelende situaties zoals kans op letsel. Wij roepen dat al een hele poos.”

Verkoopperiode
De brancheorganisaties zijn overigens ‘blij’ dat de periode voor vuurwerkverkoop drie dagen is gebleven. Er was sprake van dat naar twee dagen terug te brengen. Beperking van de verkoopperiode zou de handel in illegaal vuurwerk alleen maar stimuleren, menen zij.

Vuurwerk mag op oudjaar worden afgestoken tussen 18 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bizar, Macht-Misbruik, News en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s