Mehdi Nemmouche (29) uit Roubaix imiteerde de Algerijnse terrorist Mohammed Merah


 

ScreenShot1002

De politie hield een 29-jarige Fransman aan, het zou gaan om de schutter zelf (inzet), die verdacht wordt van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. © ANP.

De Franse Syriëganger die is opgepakt voor de aanslag op het Joods Museum in Brussel, was vroeger niet religieus. Dat heeft zijn voormalige advocate Soulifa Badaoui tegen Franse media gezegd, die hem in 2006 verdedigde na een inbraak in een supermarkt.
Ze omschrijft de Mehdi Nemmouche van toen als intelligent, niet religieus en niet gewelddadig. Een tante van Mehdi laat weten dat de familie ‘zeer geschokt’ is. De tante hoorde van de arrestatie via het nieuws. ‘We voelen ons niet goed en we hadden dit niet verwacht’, zei de vrouw voor een woning in de Noord-Franse industriestad Tourcoing, waar de verdachte enige tijd heeft gewoond.

Aardig en intelligent
De tante omschreef haar neef als aardig, intelligent en geschoold. Hij heeft een jaar gestudeerd. Maar hij zou ook iemand zijn die zich niet zo snel blootgaf. De familie heeft geen contact meer met hem gehad sinds 2000, toen hij vastzat. Behalve toen hij eind 2012 uit de gevangenis kwam en een kort verrassingsbezoekje bracht aan de familie, die hem daarna nooit weer heeft gezien.

Volgens de tante ging hij niet naar de moskee en had hij het niet over het geloof. Zij vermoedt dat hij in de gevangenis is geradicaliseerd. In zijn puberteit is hij in ‘de kleine criminaliteit’ beland. Een ander familielid, die anoniem wilde blijven, noemde de aanslag afschuwelijk.

Bus uit Amsterdam
Nemmouche nam op donderdag 29 mei de bus in Brussel. Dat is vandaag bekendgemaakt door de Belgische justitie tijdens een persconferentie. Nemmouche is een Syriëganger die de laatste jaren sterk is geradicaliseerd.

Mehdi Nemmouche (29) uit Roubaix werd vrijdag in Marseille aangehouden bij een routinecontrole, toen hij van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille stapte. Hij had een revolver in zijn vest en een Kalasjnikov bij zich met veel munitie.

Hij had ook een videoboodschap bij zich. Daarin zegt iemand, het is nog niet zeker of dat Nemmouche is, dat hij de aanslag heeft gepleegd. De video zou zijn gemaakt omdat de GoPro-camera die hij bij zich had tijdens de aanval niet werkte. Ook is gezegd dat hij Brussel wilde laten branden.

Een motief voor de aanslag is er nog niet. Ook is niet duidelijk waarom hij Brussel koos. De man heeft nog geen enkele verklaring afgelegd

Radicalisering
De man zou in 2013 in Syrië geweest zijn. Hij zou daar een jaar hebben doorgebracht om daar te vechten aan de zijde van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). Dat meldt de Franse nieuwszender Europe 1 vandaag op basis van eigen bronnen.

De verdachte is volgens Europe 1 in januari weer in Frankrijk aangekomen. De jihadistische groep ISIL heeft banden met de terreurbeweging al-Qaeda. ISIL strijdt in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad. De soennitische groep is afkomstig uit Irak en daar begin 2012 opgericht, op initiatief van het hoofd van al-Qaeda in Irak.

Dreigingsniveau niet aangepast
In Europese landen bestaat al langer de vrees dat teruggekeerde Syriëgangers aanslagen plegen. In Nederland ziet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) nog geen reden om het dreigingsniveau aan te passen.

‘De arrestatie laat zien dat er echt dreiging uit kan gaan van Syriëgangers en dat we daar niet voor niks beleid voor hebben. Het laat ook zien dat het geen exclusief Nederlands probleem is, maar grensoverschrijdend en dat internationale samenwerking nodig is,’ aldus een woordvoerder.

Kopie aanslag Toulouse
Dat was ook de reden waarom de Franse veiligheidsdiensten hem in het oog hielden. Het kan zijn dat de schutter bewust de Algerijnse terrorist Mohammed Merah kopieerde, die begin 2012 in een joodse school in het Franse Toulouse drie kinderen en een volwassene ombracht en dat filmde.

BroN ANP/LE Monde  (NCTV)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Aanslag, Drama, Moord, News, Nieuws, Terrorist en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s