Bij een schietpartij Joods Museum in Brussel vielen 4 doden


ScreenShot993

update Vier mensen zijn vanmiddag omgekomen toen een schutter in het Joods Museum in Brussel om zich heen begon te schieten.

ScreenShot993Gezien de locatie lijkt het op een antisemitische aanslag, stelden de Belgische ministers van Binnen- en van Buitenlandse Zaken die in de buurt waren. De man die werd opgepakt is weer vrijgelaten, zo meldde het Brussel parket zaterdagavond. Hij wordt niet langer gezien als verdachte, maar als getuige.

Bij de aanslag schoot een nog voortvluchtige schutter twee vrouwen en een man dood. Een tweede man raakte zwaargewond en is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Vuren op voorbijgangers
Volgens nieuwszender VTM stopte er vanmiddag een Audi voor het museum waar een passagier uitstapte die het vuur opende op voorbijgangers. Daar zouden twee van de drie dodelijke slachtoffers geraakt zijn. Ook de chauffeur zou zijn uitgestapt en twee zakken op de grond hebben gezet. Daarna zou hij weer zijn weggereden. Andere media meldden dat de schutter daarna het museum is binnengegaan en daar nog iemand heeft vermoord.

Uit voorzorg worden de andere joodse gebouwen in de stad extra in de gaten gehouden. Ook in Nederland is de politie extra waakzaam. Volgens het CIDI is het ‘standaard’ dat na een mogelijk antisemitische aanslag in buurlanden de politie scherper naar de veiligheid van joodse instellingen in Nederland kijkt, aldus directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Het tv-debat in België aan de vooravond van de verkiezingen is zaterdag afgeblazen naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Brussel. Dat hebben de zes lijsttrekkers die met elkaar in debat zouden gaan gezamenlijk besloten. Het debat zou zaterdagavond laat bij de zender VTM worden uitgezonden.

Minister bij schietpartij
Didier Reynders, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken was bij het incident aanwezig. Zijn woordvoerder vertelt dat de minister in de buurt van het museum was toen een vrouw tegen hem zei dat er was geschoten.
‘De minister en enkele collega’s gingen kijken. Bij de ingang van het Joods Museum lagen twee mensen op de grond die neergeschoten waren. Getuigen beschreven dat de dader van de schietpartij naar binnen was gegaan, ook daar het vuur had geopend, en met een wagen nadien was weggevlucht.’

Di Rupo betuigt medeleven
Premier Elio Di Rupo van België heeft op Twitter zijn medeleven betuigd na de schietpartij. ‘Geschokt door de gebeurtenissen in Brussel. Mijn oprechte medeleven en steun aan de families en naasten van de slachtoffers’, schrijft de premier, zowel in het Nederlands als in het Frans.
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft zijn Belgische collega Didier Reynders gecondoleerd met de slachtoffers van ‘wat lijkt op een laffe aanslag bij het Joods Museum in Brussel’.

‘Heb hem laten weten dat ik geschokt ben door de aanslag en dat wij in Nederland meeleven met de slachtoffers en hun dierbaren’, meldt Timmermans vandaag op zijn Facebookpagina.

Ook andere Nederlandse politici spreken via de sociale media hun afschuw uit over de gebeurtenissen, zoals D66-leider Alexander Pechtold, VVD-Kamerlid Helma Neppérus en de Europese lijsttrekkers Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) en Marcel de Graaff (PVV).

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Aanslag, Misdaad, Moord, Nieuws, Tragedie, WEERZINWEKKEND. Bookmark de permalink .

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s