9 Doden en Nog 287 vermisten


ScreenShot966
Reddingswerkers bij de gezonken veerboot. Passagiers raakten gevangen in het schip dat volliep met water. Zij stuurden hun familie smsjes. © EPA.

Passagiers aan boord van de veerboot die gisteren zonk in Zuid-Korea werd opgedragen op hun plek te blijven. Dat vertellen overlevenden die het tegenovergestelde deden en zo zichzelf konden redden. De doodsbange achterblijvers die de instructies opvolgden raakten juist gevangen en stuurden hartverscheurende laatste berichten naar hun familie. 287 opvarenden worden nog altijd vermist

‘Mama, dit kan mijn laatste kans zijn om je te vertellen dat ik van je hou,’ stuurde een scholier aan zijn moeder. Zijn moeder antwoordde ook van hem te houden, maar hoorde daarna niks meer. Een screenshot van het gesprek wordt online veel gedeeld.

‘Schip is te veel gekanteld’
Een andere leerling stuurde zijn vader een bericht. ‘Pap, ik kan niet lopen, want het schip is te veel gekanteld en ik zie niemand in de gang.’ Een 18-jarige meisje stuurde haar vader ook een boodschap. Dat meldt de Zuid-Koreaanse nieuwszender YTN, die verschillende berichten van de leerlingen publiceerde.

‘Maak je niet te veel zorgen pap, ik draag een reddingsvest en ik ben met vrienden. Ik ben binnen. Nog altijd in de gang,’ zo schreef de 18-jarige. Haar vader antwoordt met de vraag of ze niet beter naar buiten zou gaan. ‘Nee pap, ik kan niet naar buiten. Er zijn te veel kinderen in de gang, en het (de veerboot, red.) is te veel gekanteld.’

Geen gevaar
De overlevenden verklaren dat hen was opgedragen te blijven zitten toen de veerboot, vermoedelijk, de rotsen raakte. In eerste instantie leek het er op dat het schip niet direct in groot gevaar was en zou gaan zinken. Overlever Cha Eun-ok stond op het dek foto’s te maken. ‘Er werd omgeroepen op je plek te blijven…mensen die bleven, raakten gevangen.’

De 57-jarige Yoo luisterde niet naar de boodschap. ‘Er werd gezegd: ‘blijf waar je bent’. Maar ik kon dat niet want het water begon te stijgen. Ik droeg een reddingsvest en ging naar buiten. Als ze ons eerder hadden verteld te evacueren, was het beter geweest.’

De crew van de veerboot alarmeerde de kustwacht 18 minuten nadat ze in de problemen waren gekomen. Volgens specialisten een cruciale periode, zo meldt Korea Joongang Daily. Gedurende die 18 minuten werden de passagiers via de speakers medegedeeld rustig te blijven, maar niet om zich voor te bereiden op een eventuele evacuatie. Kort daarop stroomde het schip vol met water.

30 minuten gewacht
De 36-jarige zakenman Koo Bon-hee vertelt dat hij samen met andere passagiers dertig minuten wachtte, terwijl de veerboot zich met water vulde en begon te kantelen, voordat hij naar een uitgang dobberde en richting een vissersboot zwom.

‘De redding ging niet goed. We droegen reddingsvesten. We hadden tijd,’ verklaart Koo vanuit zijn ziekenhuisbed. ‘Als mensen in het water waren gesprongen…dan hadden ze gered kunnen worden. Maar ons werd verteld niet naar buiten te gaan.’

Nog 287 vermisten
Een dag na het kapseizen van een veerboot voor de zuidkust van Zuid-Korea worden nog steeds 287 opvarenden, vooral scholieren, vermist. Het dodental is inmiddels opgelopen tot negen, onder wie vijf scholieren en twee leerkrachten, maar het is zeer waarschijnlijk dat dat er nog veel meer worden. De vermisten bevinden zich mogelijk nog in het schip of in het koude zeewater.

Woedende ouders verzamelden zich vandaag bij een middelbare school in Ansan, niet ver van Seoul, en op het eiland Jindo, in de buurt van de plek waar de veerboot verongelukte. Nabestaanden van de doden en familieleden van de vermisten brachten een slapeloze nacht door in een ziekenhuis in Mokpo, waar de lichamen van de slachtoffers naartoe zijn gebracht.

Stromingen en troebel water
Meer dan vierhonderd reddingswerkers zijn in het gebied op zoek naar de opvarenden. Vanwege sterke stromingen en troebel water wordt er weinig vooruitgang geboekt. Het is nog niet gelukt om in het schip te geraken.

De geruchten dat de veerboot zijn route wijzigde om de reis te versnellen worden ontkent door de eigenaar van de veerboot, Chonghaejin Marine Company. Zij verklaren dat het vaartuig zijn reguliere route vaarde. ‘Er is een mogelijkheid dat het schip zijn koers wijzigde en voor een alternatieve koers koos vanwege het later vertrek veroorzaakt door slecht weer,’ vertelt woordvoerder Lee Gyeong-og.

Mensen aan boord van het schip verklaren echter aan lokale media dat er geen sterke golven waren of dikke mist hing die ochtend. Volgens de kustwacht was kapitein Lee Joon-Seok de plaatsvervanger van de kapitein die normaal op het schip vaart. De kustwacht ontkent het bericht het schip te snel een bocht zou hebben gemaakt.

Spijt
‘Het spijt me erg en ik schaam me diep’, zei de 60-jarige kapitein Lee Joon-seok op de Zuid-Koreaanse televisie. ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen.’ De kustwacht wil vandaag met deskundigen de mogelijke oorzaken van het ongeluk bespreken.

De Sewol was dinsdagavond vertrokken uit de westelijke havenstad Incheon en zou woensdag aankomen bij Jeju. De 325 scholieren aan boord zouden daar 4 dagen blijven. Ze zaten op school in Ansan, iets ten zuiden van de hoofdstad Seoel.

De 146 meter lange Sewol was in 1994 gebouwd in Japan. Het schip bood plaats aan ruim 900 opvarenden. Het ongeluk met de Sewol kan de grootste scheepsramp in 20 jaar worden voor Zuid-Korea. In 1993 kwamen 292 mensen om toen de veerboot Seohae zonk.

bron: Korea Joongang Daily; The Independent; BBC

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bizar, Blunder, Buitenland, Dood door schuld, Fatale Blunder, News, Nieuws, Noodlot Ongeval, Rampen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s