Ivo wij hebben ook nog een lijst HOOR :Opstelten vraagt top justitie om uitleg in Demmink-zaak


313_7384

Minister Ivo Opstelten heeft het College van Procureurs-Generaal gevraagd uitleg te geven over de verklaringen die zijn afgelegd in de zaak Demmink. In navolging van eerdere verklaringen heeft ex-rechercheur Broersma gezegd dat de voormalig topambtenaar van justitie eind jaren ’90 wél een van de vier verdachten in een politieonderzoek naar het seksueel misbruik van minderjarige kinderen is.

Demmink. © ANP.

Opstelten zegt nog steeds volledig achter zijn eerdere verklaringen in de Tweede Kamer te staan. Hij stelt: ‘Ik sta volledig achter hetgeen ik de Kamer eerder heb gemeld; het Openbaar Ministerie heeft vastgesteld dat de oud-SG op geen enkele wijze naar voren is gekomen in het Rolodex-onderzoek.’

Ex-rechercheur Emile Broersma gaf destijds leiding aan het observatieteam van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI). Broersma verklaarde in de rechtbank dat Demmink één van vier verdachten was tegen wie ‘informatie was binnengekomen’. De anderen waren volgens hem drie Hoofdofficieren van Justitie: Jan Wolter Wabeke, Hans Holthuis en Henk Wooldrik.

Broersma kreeg opdracht om de vier te laten observeren. Dit was een onderdeel van het zogenoemde Rolodex-onderzoek. Broersma trof hiervoor ook voorbereidingen, maar tot actie kwam het niet. Het onderzoek was volgens hem ‘gelekt’ en daarmee ‘stuk’. ‘Er was gelekt naar Holthuis. De dienstleiding vond het ‘erg ingewikkeld’ dat er onderzoek werd gedaan naar bazen.’

Onderzoek in alle geheim
Juist omdat er vrees was voor een lek, zegt Broersma, werd het onderzoek in alle geheim gedaan en waren veel leidinggevenden en collega’s rond het viertal juist niet ingelicht. ‘Het gevaar dat er gelekt zou worden was al groot. Die vrees bleek terecht.’

Alleen Broersma zou te weten krijgen wie de vier te observeren verdachten waren. De rest van het team, inclusief de spiedende rechercheurs zouden niet te horen krijgen dat zij de ‘gedragingen en contacten’ van Holthuis, Wabeke, Wooldrik en Demmink zouden nagaan. Uiteindelijk liep het onderzoek dus al spaak voordat het begonnen was.

Rolodex-onderzoek
De getuigenis van Broersma komt overeen met eerdere getuigenissen. Hij schetst exact hetzelfde verhaal als ex-agent Leen de Koter die vorige maand werd gehoord. Ook  De Koter wees deze justitiebazen aan en verklaarde eveneens dat ze verdacht werden van kindermisbruik.

De verklaring van Broersma gaat lijnrecht in tegen wat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) bij herhaling heeft gemeld aan de Tweede Kamer. Opstelten stelt dat Demmink ‘op geen enkele wijze is voortgekomen’ in dat zogenoemde Rolodex-onderzoek naar het misbruik van minderjarigen.

Huiverig om te verklaren
Broersma leek dan aanvankelijk ook huiverachtig te verklaren. Hij gaf voor zijn verhoor te kennen dat hij vanwege zijn ambtsgeheim niets wilde zeggen over mensen naar wie hij in het verleden onderzoek heeft gedaan. Ook omdat hem dat kwetsbaar zou kunnen maken voor rechtszaken.

De rechter-commissaris liet echter weten dat hij geen beroep kan doen op zijn verschoningsrecht. Uiteindelijk ging Broersma met die beslissing akkoord. De zaak gaat vanmiddag verder.

 

Dit bericht werd geplaatst in Advocaat, Afpersen, Bizar, Doofpot, H.I.K., Kinderporno, Misdaad, Misdrijf, Nieuws, Nieuws en politiek, Ontucht, Ontvoerd, Verhalen, verkrachting, Vermist, VRIENDJE'S POLITIEK en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s