‘Levende batterij’ ontdekt in de Noordzee


De ontdekking biedt kansen voor onderzoek naar bio-elektrische toepassingen. © thinkstock.

Een internationaal team van marine-onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) hebben ‘levende batterijen’ ontdekt voor de kust van Oostende in de Noordzee.

De zogenaamde levende batterijen zijn lange, draadvormige bacteriën die elektriciteit produceren en zo de zeebodem laten werken als een elektrochemische batterij. Ze werden voor het eerst ontdekt voor de kust van Oostende in de Noordzee en in de Nederlandse Delta, maar het proces komt wereldwijd voor en heeft een grote impact op het ecosysteem van de zeebodem.

Langgerekte spaghettistreng
Het maken van een natuurlijke batterij levert de bacteriën een groot voordeel op in de competitie voor energierijke voedingsstoffen. ‘De bacteriën zijn 100 keer dunner dan een haar en vormen een langgerekte spaghettistreng van duizenden cellen die elektronen aan elkaar doorgeven’, zegt professor Filip Meysman. ‘Door elektriciteit te produceren halen ze op ingenieuze manier hun energie uit de zeebodem. Het is de eerste keer dat een dergelijke biologische batterij in de natuur is aangetroffen.’

De elektrochemische batterij werd in 1800 uitgevonden door Alessandro Volta, maar uit het nieuwe onderzoek blijkt nu dat lange draadvormige bacteriën in de zeebodem het kunstje al miljoenen jaren onder de knie hebben.

Samenwerken
De nieuw ontdekte bacteriën zijn uniek omdat de verschillende cellen van de bacterie met elkaar samenwerken voor hun energievoorziening, waarbij verschillende cellen instaan voor een deel van de energievoorziening. ‘Als we weten hoe onze bacteriën dit voor elkaar krijgen, biedt dit mooie kansen voor vernieuwend onderzoek naar bio-elektrische materialen en toepassingen’, legt Meysman uit. ‘Misschien werkt een smartphone over 10 jaar wel op minuscule geleidende bacteriedraadjes.’

bron: Belga

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bizar, Frapant, Nieuws, opmerklijk nieuws, Wetenschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s