OM: mogelijk toch vervolging doodslag bij juwelierspaar


ScreenShot952

Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen tijdens de persconferentie over de fatale overval in Deurne. © anp.

update Er is nog geen beslissing genomen over het al dan niet vervolgen van het Deurnese juwelierspaar dat vrijdag twee overvallers doodschoot. Dat meldt het openbaar ministerie (OM)  in reactie op de storm van kritiek dat het te snelle conclusies zou hebben getrokken. De juweliersvrouw zou schietend te zien zijn op bewakingsbeelden. 

Het openbaar ministerie liet het juwelierspaar gisteren vrij waarbij de hoofdofficier verklaarde dat op basis van de toen bekende informatie waarschijnlijk uit zelfverdediging is geschoten en dat het juweliersechtpaar mogelijk niet wordt vervolgd.De media interpreteerden dat volgens het OM verkeerd. ‘De beslissing tot vrijlating van het echtpaar uit Deurne is geen definitief maar een voorlopig besluit. Verder onderzoek moet uitwijzen of het echtpaar vervolgd gaat worden,’ zo verduidelijkte het vandaag. Ook de conclusie ‘noodweer’ is nog niet definitief genomen.

Kritiek
Die laatste conclusie leverde het OM een storm van kritiek op. Zo verklaarde de Bond van wetsovertreders een verzoek tot vervolging  te gaan indienen bij het gerechtshof in Den Bosch als het OM de zaak zelf niet gaat vervolgen. De Bond noemt de uitspraak van hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen ‘onzorgvuldig’ aangezien het onderzoek naar de dodelijke schietpartij nog niet is afgerond.

Ook vanuit de Tweede Kamer kreeg hoofdofficier Nieuwenhuizen kritiek. Het CDA noemt zijn uitspraak ‘voorbarig’. D66 vindt dat het OM ‘wel heel snel’ met haar oordeel kwam. Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen kan die conclusie pas worden getrokken na verder onderzoek en het opmaken van een proces-verbaal van de feiten. 

‘Onduidelijk’
Justitie zegt nog niet precies te weten wat zich afspeelde in de juwelierszaak op het moment van de overval. Zo is het onduidelijk wie er heeft geschoten, hoe vaak er is geschoten en met welk wapen. In de juwelierszaak lagen een wapen van het juwelierspaar en een wapen van de overvallers. Er zijn wel camerabeelden maar die geven niet direct uitsluitsel omdat het geen vloeiende beelden zijn. Er hingen meerdere camera’s, maar die hebben ieder een stukje van de gebeurtenissen opgenomen en het geluid ontbreekt.

Op de beelden zou de juweliersvrouw schietend te zien zijn. Ook is haar man te zien met een wapen dat hij na een schermutseling met de overvallers heeft afgepakt van de twee, zo beweert de NOS. 

Rechercheurs rondden vanmiddag het onderzoek af bij de overvallen juwelier in Deurne. Het gebouw is omstreeks acht uur vanavond vrijgegeven, zo meldt het openbaar ministerie.

Indentiteit
De politie tast nog in het duister over de identiteit van een van de gedode overvallers. De andere overvaller was een 20-jarige Marokkaans-Nederlandse man uit Eindhoven.

De gemeente Deurne opende een telefoonnummer voor inwoners van de Brabantse gemeente die willen praten over de gebeurtenissen.

Juweliers Marina (52) en haar man Willy (53) uit Deurne schoten vrijdagavond twee overvallers dood in hun juwelierszaak Goldies. Ze waren extreem voorzichtig nadat ze in 2010 ook in de loop van een pistool hadden gekeken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dood door schuld, Film, Film opname, Fotos, Geweld, Misdrijf, Nieuws, Nieuws en politiek, O.M., Rechtbank. Bookmark de permalink .

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s