‘Corrupte ambtenaren konden ongestoord hun gang gaan’


’Losse eilandjes binnen UVO werken corruptie in hand’

Het stadhuis van Utrecht. © anp.

De twee corrupte ambtenaren van de Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO) die worden vervolgd en ontslagen, konden jarenlang ongestoord hun zakken vullen. Ze schoven illegaal klussen door naar aannemers in ruil voor auto’s, leningen, laptops en goedkope verbouwingen aan hun privéwoning, zo verklaren klokkenluiders tegenover het AD.

Het risico van corruptie blijft volgens hen bestaan, omdat de vastgoedorganisatie na de fusie 2 jaar geleden nog te veel bestaat uit losse eilandjes. Ambtenaren kunnen hun gang gaan zonder dat er goed zicht op hen is, zeggen klokkenluiders van de gemeente. Hun verhaal wordt bevestigd door het onafhankelijke onderzoeksbureau AEF, dat de organisatie doorlichtte.
Sekssalon Het AD bracht de fraudezaak vorig jaar in het nieuws en onthulde dat een van de corrupte ambtenaren, de 57-jarige Ab S., ook een illegale sekssalon runde op de Amsterdamsestraatweg. Hij bleek daarvoor het gemeentelijke e-mailadres te gebruiken. Zijn vriendin was officieel eigenaar van de massagesalon, maar S. runde de zaak. Hij gaf deze nevenactiviteiten niet door aan de gemeente.
Ook bracht deze krant naar buiten dat de ambtenaar de kosten onnodig opdreef voor de reparaties in de woning van het Romagezin Nicolich in Kanaleneiland.
In het onderzoeksrapport van de bedrijfsrecherche Hoffmann worden deze feiten nu formeel bekrachtigd.De ambtenaren die opdrachten doorschoven, kregen wederdiensten zoals verbouwingen van een privézolder, geldleningen van aannemers en kortingen op laptops en een auto.
‘Geld geleend van aannemer gemeente’ Een van de ambtenaren leende privé geld van personen die als aannemer diensten verrichtten voor de gemeente Utrecht. Ook probeerde een van hen een pand dat hij (privé) in eigendom had, te verkopen aan één van de aannemers bij wie hij geld had geleend. De ambtenaar probeerde, zelfs toen hij al geschorst was, nogmaals geld te lenen bij een van de genoemde aannemers.
De twee geschorste ambtenaren fraudeerden met verbouwingen van vijf welzijnspanden, onder meer het Vorstelijk Complex in Zuilen. Ze schoven de klussen onderhands door aan bevriende aannemers. De sjoemelende ambtenaren waanden zich jarenlang onschendbaar en voerden hun eigen lucratieve bedrijfsvoering, tot klokkenluiders bij de gemeente melding maakten bij de leiding en bij deze krant. Daarop werd het tweetal op non-actief gesteld in afwachting van het bedrijfsrechercheonderzoek.
‘Topje van ijsberg’

De leiding van de UVO hield raadsleden en eigen werknemers steeds voor zich niet te herkennen in de verhalen in de media over de fraudezaak. Nu het rechercheonderzoek is afgerond, blijken de feiten toch te kloppen. Hoewel het AEF spreekt over incidenten, noemen klokkenluiders de cultuur op de UVO er een van vriendjespolitiek en fraude. ‘Het is het topje van de ijsberg,’ zegt een van hen tegen deze krant. ‘Jammer dat de leiding buiten schot blijft.’
Wethouder Kreijkamp (D66) zegt dat leidinggevenden van de corrupte ambtenaren zijn aangesproken. ‘De procedures zijn strakker om herhaling te voorkomen. Er volgen geen verdere sancties tegen het management.’
Klokkenluiders denken dat corruptie op den duur gewoon doorgaat. ‘Daarvoor is de handel te lucratief en fraude te eenvoudig uit te voeren,’ zegt een UVO-ambtenaar.

Lees ook

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Corruptie, Misdaad, News, Nieuws, Nieuws en politiek, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s