Vijftien jaar na de moord op de Haagse Hester van Nierop is in Mexico een verdachte voor de moord gearresteerd.


Vijftien jaar na de moord op de Haagse Hester van Nierop is in Mexico een verdachte voor de moord gearresteerd. Vandaag is Adamé L. op de brug tussen de grensplaatsen El Paso en Ciudad Juárez door Amerikaanse politieagenten aan hun Mexicaanse collega’s overgeleverd. Dat heeft de moeder van Hester, Arsène van Nierop tegenover deze krant bevestigd. ,,Ik ben dolgelukkig”, reageert zij.   De 27-jarige net afgestudeerde architecte werd op 19 september 1998 in Ciudad Juárez in hotel Plaza op het hoofd geslagen, misbruikt en gewurgd. De jonge vrouw, die in de VS enkele maanden inspiratie wilde opdoen voor haar vak, werd teruggevonden onder het hotelbed. Met de aanhouding stevent het Mexicaanse Openbaar Ministerie, in samenwerking met de Amerikaanse en Nederlandse politie, eindelijk op succes af in een zaak waarin de ouders Arsène en Roeland van Nierop eigenlijk al de hoop hadden opgegeven.

,,Het lijkt dit keer heel serieus”, zegt moeder Van Nierop. Gelijk na de moord wezen sporen al richting een zekere Roberto Flores, een vriend van de hoteleigenaar. Maar dit heerschap werd nooit gevonden. Onlangs stuitten de politie in de VS en Mexico, samen met de Nederlandse politie-attaché in Washington, op een persoon op Facebook die opvallend sterk overeenkwam met het signalement. ,,Hij heeft hetzelfde halve oor, een identieke tatoeage van een blote vrouw en dezelfde gelaatstrekken als de dader”, weet Van Nierop. Vooral het feit hij sterk lijkt op de compositiefoto, die is gemaakt op basis van getuigen uit het hotel, biedt de familie hoop.

De Mexicaanse arrestant draagt nu de naam Adamé L., een veertiger die op het moment van de moord boven een sportschool in Ciudad Juárez woonde. Hij heeft tot dinsdag 14 januari vastgezeten in een Amerikaanse gevangenis in Mississippi. Na zijn vrijlating wachtte hij in El Paso op uitlevering aan Mexico. Eén obstakel in het politie-onderzoek vlak na de moord was dat de verdachte goede vrienden zou zijn geweest met de toenmalige hoteleigenaar. Hij zou onder meer drugsdealtjes in hotel Plaza verzorgen.

Het personeel, dat Hester versuft met de verdachte aan de balie zag staan, durfde toen niet mee te werken uit angst voor represailles. Júarez was in 1998 al het toneel voor honderden onopgeloste vrouwenmoorden. Van Nierop: ,,De Mexicaanse politie heeft bijzonder veel steken laten vallen.” Toch slaagde de familie erin iets positiefs met het vreselijke leed te doen. Van Nierop initieerde de Stichting Hester, waarmee nog steeds een opvanghuis voor bedreigde vrouwen in Juárez wordt gesubsidieerd. Stichting Hester staat in de vijftig meest populaire goede doelen van Nederland.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in cold case, Drama, Moord, News en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s