Beagle Elvis voorspelt of ijsberen zwanger zijn of niet


Twee ijsbeerwelpen met hun moeder in de zoo van Toledo. In de VS zijn  het afgelopen jaar slechts drie welpen geboren in dierentuinen. © ap.

Een twee jaar oude beagle snelt Amerikaanse dierentuinen te hulp om hun ijsberenfamilie uit te breiden. Elvis kan voorspellen of een beer zwanger is of niet. Belangrijke informatie, want het voorbije jaar werden in dierentuinen in heel Amerika slechts twee welpen geboren. Dat meldt de internetkrant Salon.

Matt Skogen uit Kansas was met de training van Elvis niet aan zijn proefstuk toe. Hij leerde honden al zowat alles herkennen: van explosieven tot ongedierte. Toen in de Zoo van Cincinnati proteïnen werden ontdekt die enkel in de uitwerpselen van zwangere beren voorkwamen, ging de bal aan het rollen.
Skogen liet Elvis stalen ruiken van ijsberen die al bevallen waren en van beren waarvan men zeker wist dat ze niet zwanger waren omdat ze niet gepaard hadden. Een border collie werd aan dezelfde test onderworpen, maar Elvis bleek het meest geschikt. Een jaar lang snuffelde hij aan de uitwerpselen van ijsberen, met een nauwkeurigheid van 97 procent.
Lage geboortecijfers Zwangerschappen bij ijsberen zijn moeilijk vast te stellen. Maar het is nuttige informatie, gezien de erg lage geboortecijfers. Wanneer het duidelijk is dat een ijsbeer zwanger is, wordt het dier meteen geïsoleerd van mannetjes en wordt het toezicht opgedreven.
Elvis heeft dus een belangrijke rol te vervullen en is klaar voor de echte test. Op dit moment ontfermt hij zich over 22 stalen van vrouwelijke ijsberen uit 14 dierentuinen. Over een paar dagen licht Skogen de dierentuinen in of ze een welp mogen verwachten. Later dit jaar zal blijken hoe nauwkeurig Elvis’ voorspellingen zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Bizar, Dieren, Nieuws, opmerklijk nieuws en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s