16 jaar cel voor Rein P.r voor verbranden van zijn bewusteloze vriendin


Rechtbank in Rotterdam © ANP.

Een 36-jarige man heeft 16 jaar celstraf gekregen voor de gruwelijke dood van zijn vriendin in januari in Rotterdam. Rein P. sloeg haar tijdens een ruzie meerdere keren met zijn vuist en sloeg haar daarna met een grillpan tegen haar hoofd. Hij was er van overtuigd dat ze daardoor dood was en stak haar kleding in brand om sporen te wissen. In werkelijkheid lag de vrouw bewusteloos op de grond, maar overleed alsnog.

De rechtbank in Rotterdam legde de straf donderdag op. Die viel lager uit dan de 18 jaar celstraf die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden vroeg. De rechters vinden echter dat er geen sprake is van moord, maar van het juridisch minder zware vergrijp doodslag. Bij moord heeft iemand de tijd gehad om na te denken over de gevolgen van zijn handelen. Daarvan was in dit geval geen sprake, aldus de rechters, hoewel P. een minuut of 2 op de bank zat voordat hij het slachtoffer in brand stak.
Omdat de man geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden, het om een ernstig misdrijf gaat en de kans op herhaling groot is, vinden de rechters dat ‘niet kan worden volstaan met een geringe straf’.
De man en de vrouw waren in de bewuste nacht in de kroeg geweest en uit camerabeelden blijkt dat ze samen thuiskwamen. Agenten kregen die avond een melding van brand in de woning, brandweermannen vonden daarna het lichaam van de vrouw.
P. is meerdere keren gehoord door de politie. Hij verklaarde dat hij ruzie kreeg met zijn vriendin. Zij zou een mes hebben gepakt, dat hij vervolgens uit haar handen sloeg. Ook sloeg hij haar met zijn vuist en met een grillpan, vertelde hij. Daarna bleef de 44-jarige vrouw liggen op de grond. P. voelde nog of zij een hartslag had of ademde. Omdat hij niets meer voelde of hoorde dacht hij dat de vrouw dood was. Om sporen te wissen pakte hij een stuk karton, stak dit in brand en liet het op de grond naast de vrouw vallen. In de keuken draaide hij het gasstel open.
Tijdens de zitting 2 weken geleden zei de man dat zijn verklaringen toch niet klopten. Hij zou onder druk hebben verklaard omdat hij ‘gek werd in dat celletje’. Maar dat noemen de rechters ‘volstrekt ongeloofwaardig’ en dus kreeg hij een jarenlange straf.

Lees ook

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Moord, Nieuws en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s