OM: Doodgestoken gevangene rechtmatig vast


ScreenShot402

 

De 23-jarige man die dinsdag is doodgestoken in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Nieuwegein, zat op dat moment rechtmatig vast. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag na onderzoek vastgesteld.

Het OM weerspreekt daarmee de bewering van de advocate van de man, die kort na het incident in diverse media zei dat haar cliënt al op vrije voeten had moeten zijn.
De rechter-commissaris in Utrecht bepaalde vrijdag dat de 31-jarige verdachte van de steekpartij voorlopig in voorarrest blijft. Politie en justitie zijn nog bezig uit te zoeken wat er precies is voorgevallen. Een van de vragen daarbij is hoe de verdachte aan een wapen heeft kunnen komen.
Nog 110 dagen te gaan Het slachtoffer had volgens het OM op 30 juli – de dag van zijn dood – nog 110 dagen verblijf in de cel te gaan. Hij zat vast na eerdere veroordelingen.
In een van die zaken zou het slachtoffer 20 dagen te lang in voorarrest hebben gezeten. De advocate heeft het OM gevraagd daar in de lopende strafzaak van de man iets aan te doen. Die zaak diende onlangs bij het gerechtshof in Amsterdam; de uitspraak zou volgen op 12 augustus.
Niet op eigen houtje Het OM kan ten onrechte uitgezeten voorarrest of gevangenisstraf niet op eigen houtje verrekenen. Volgens een woordvoerster kan de rechter dat wel, bij een nieuwe strafoplegging. Het hof in Amsterdam had de 20 dagen op 12 augustus, op aangeven van de advocate, kunnen verrekenen.
Volgens justitie had het slachtoffer een uitgebreid strafblad. Het onderzoek naar het al dan niet terecht vastzitten heeft daarom langer geduurd, aldus het OM.

Lees ook

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Advocaat, Blunder, Dood door schuld, Fatale Blunder, Justitie, Moord, Nieuws, O.M. en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.