Joep van den Nieuwenhuijzen moet 2,5 jaar de gevangenis in


ScreenShot385

Portret van bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuijzen (55). © ANP.

Joep van den Nieuwenhuijzen moet 2,5 jaar de gevangenis in. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de ‘bedrijvendokter’ vrijdag voor omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en bezit van een vals paspoort.

De ‘bedrijvendokter’ en RDM-directeur kocht de ex-directeur van het (toen nog gemeentelijk) havenbedrijf, Willem Scholten, om met 1,2 miljoen euro en met het gebruik van een appartement in Antwerpen, oordeelde de rechter. In ruil daarvoor kreeg zijn bedrijf een voorkeursbehandeling.
Het Openbaar Ministerie (OM) had om een straf van 5,5 jaar gevraagd. De rechtbank sprak hem vrij van het opmaken van valse raamovereenkomsten. Van den Nieuwenhuijzen zei na het vonnis dat hij zeer waarschijnlijk in hoger beroep gaat tegen de veroordeling.
Havenschandaal Van den Nieuwenhuijzen was de spil in het Havenschandaal in Rotterdam, samen met Scholten. Hij kocht Scholten om en kreeg vervolgens van Scholten bankgaranties voor leningen ter waarde van tientallen miljoenen.
De zakenman ontkent alle beschuldigingen. ‘Ik heb Scholten nooit omgekocht en Scholten heeft zich nooit omgekocht gevoeld.‘ De ondernemer zegt niks fout te hebben gedaan. ‘Met de gegeven feiten zou ik het exact zo weer gedaan.’ Hij vindt zichzelf geen crimineel.
Van den Nieuwenhuijzen liet in april dit jaar nog weten het ‘zielig eigenlijk’ te vinden dat hij ervan wordt verdacht dat hij de oud-directeur van het Rotterdams havenbedrijf, Willem Scholten, zou hebben omgekocht.
Scholten en Van den Nieuwenhuijzen deden zaken met elkaar ter waarde van vele tientallen miljoenen. De omkopingskwestie ging onder meer om het gebruik van een appartement in Antwerpen, waar Scholten volgens eerdere verklaringen van Van den Nieuwenhuijzen gewoon voor betaalde.
Scholten veroordeeld Scholten werd in 2010 al veroordeeld omdat hij zich had laten omkopen door zijn zakenvriend, iets wat Van den Nieuwenhuijzen ‘onbegrijpelijk’ noemde.
‘Het is zó buiten alle proporties, hoe kun je dit zien als omkoping? Ik zie het eerder als een vriendendienst van hem dat hij zoveel tijd in dat appartement heeft gestoken’, zei Van den Nieuwenhuijzen in april dit jaar bij de rechtbank in Rotterdam.

Lees ook

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Advocaat, Banken, Belasting, Bizar, Corruptie, Diefstal, Doofpot, Fraude, Misdaad, Misdrijf, Nieuws, Nieuws en politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Joep van den Nieuwenhuijzen moet 2,5 jaar de gevangenis in

  1. Victor Perez zegt:

    Joep van den Nieuwenhuijzen moet van het Openbaar Ministerie (OM) 5,5 jaar de gevangenis in. Deze eis legde justitie vrijdag neer bij de rechtbank in Rotterdam. De zakenman is volgens het OM schuldig aan omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en het bezit van een vals paspoort.

  2. gold price zegt:

    Van den Nieuwenhuijzen gaat zo goed als zeker in hoger beroep tegen zijn veroordeling door de rechtbank in Rotterdam. Dat zei de ‘bedrijvendokter’ vrijdag op een persconferentie nadat de rechters hem 2,5 jaar cel hadden opgelegd.

  3. Het Openbaar Ministerie (OM) had om een straf van 5,5 jaar gevraagd. De rechtbank sprak hem vrij van het opmaken van valse raamovereenkomsten. Omdat Van den Nieuwenhuijzen meer dan 5 jaar op zijn strafzaak moest wachten, trokken de rechters 6 maanden van zijn straf af.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s