Egypte gaat van Arabische lente naar Arabische zomer


ScreenShot308

De revoluties in de Arabische wereld (ook de Arabische Lente genoemd) … op 18 december 2010 en bestaat uit revoluties in Tunesië, Egypte, Libië en Jemen,
slaat nu over in de Arabische zomer.

CAIRO – Het dodental als gevolg van het protest in Egypte vrijdag is opgelopen tot vijf. Onder de doden is een Amerikaan die een mes in zijn borst kreeg gestoken toen hij een betoging in Alexandrië fotografeerde.

Voor- en tegenstanders van de regering van president Mohammed Mursi zijn de straat op gegaan om hun mening uit te dragen. De tegenstanders beschuldigen Mursi ervan een autocratische islamitische staat na te streven en de economie te verwaarlozen. 30 juni is het de eerste verjaardag van Mursi’s presidentschap.

Mursi komt uit de Moslim Broederschap. De 85 jaar oude soennitische beweging streeft ernaar de islam een dominante plaats in de samenleving te geven. Onder militaire leiders die het land vanaf 1952 60 jaar regeerden, is de broederschap vaak wreed vervolgd. Sociaal werk en oppositie tegen het regime maakten de moslimbroeders erg populair.

Maar die populariteit is alweer tanende door de snelle aftakeling van de economie en het staatsapparaat, en het uitblijven van een democratisch bestel sinds de val van Mursi’s voorganger in februari 2011, Hosni Mubarak.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buitenland, Drama, Nieuws, Nieuws en politiek, Voorspellingen, War en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s