WASTED WORDS


MOTIONS WASTED WORDS

 

 

The Motions, Haagse Nederbiet band, in 1964 opgericht door Henk Smitskamp (basgitaar), Robbie van Leeuwen (gitaar), Rudy Bennett (zang) en Sieb Warner (drums).

The Motions komen eind 1964 voort uit Ritchie & the Ricochets, waarin Bennett en van Leeuwen speelden. Deze groep speelde op 8 augustus 1964 in het voorprogramma van de Stones in het Kurhaus.

De eerste single van The Motions is in december 1964 It’s Gone (geschreven door Van Leeuwen). De single wordt zonder dat de verkoopcijfers daar aanleiding toe geven door Joost den Draaijer en consorten begin 1965 één week in de Veronica Top 40 op nummer 39 geplaatst.

Daarmee zijn The Motions de eerste Nederlandse beatgroep die in de hitparade belandt. De eerste lp Introduction to The Motions wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als een klassieker in de Nederbiet.

Met het nummer Wasted Words (geïnspireerd door de rage rond de protestsong) heeft de band de eerste grote hit in 1965. Het blad Muziek Expres reikt aan Van Leeuwen een zilveren award uit voor de verkoop van 25.000 verkochte exemplaren. Daarna volgen de hits elkaar in 1966 in hoog tempo op: Why don’t you take it, Every step I take en It’s the same old song. Ook komt er een tweede lp uit Their own way.

Het nummer How Can We Hang On To A Dream is begin 1967 een grote solo-hit voor Bennett. In mei scoort Rudy met Amy nog een hit. In september 1967 verschijnt een Motions lp in de Songbook serie van het blad Teenbeat (waarin ook albums van The Outsiders en Tee Set worden uitgebracht).

  Deze verzamelalbums kenmerken zich door songs, afgewisseld met korte interviews (in het geval van The Motions door Joost den Draaijer). De Motions-Songbook-lp begint met een introductie van Joost en het voorstellen van de bandleden: “Ik ben het, zei Rudy Bennett”; “Henk Smitskamp op zoek naar geluk”. “Mijn naam is Siebolt Warner” “en ik ben Gerard Romeijn”. Ook is de Engelse producer Peter L. Stirling nog te horen.

Wisselingen en de teloorgang

Van Leeuwen verlaat de band op 1 maart 1967 om een eigen band op te richten: Shocking Blue. Zijn plaats wordt ingenomen door Gerard Romeijn (Tee Set). Het lijkt dat met het vertrek van Van Leeuwen de band de belangrijkste componist en vormgever kwijt is.

Maar Sieb Warner en nieuwkomer Romeijn schrijven en componeren ook ijzersterk repertoire! Op de lp Impressions of Wonderful (uitgebracht in oktober 1967) pikt de band een graantje van de flowerpower mee en dit album wordt ‘de Nederlandse Sgt. Pepper’s’ genoemd door jongerentijdschrift Hitweek! Alom in den lande verschijnen lovende recensies en het gaat the Motions voor de wind. Smitskamp wordt in november 1967 uit de band gezet en vervangen door Leo Bennink uit de JayJays (op sologitaar, Romeijn switcht naar bas).

Smitskamp zal enige tijd in After Tea spelen en later toetreden tot Livin’ Blues. In 1968 worden Romeijn en de pas toegetreden Jan Vennik (toetsen, saxofoon en fluit) gearresteerd voor drugsbezit en moeten naar het gevang. Nieuwe namen in de band zijn Paul van Melzen (basgitaar) en Bobby Green (orgel). Sieb Warner vertrekt in mei 1969 en gaat in juli naar de Golden Earrings

Hij wordt vervangen door Han Cooperville op drums. De lp Electric Baby (nog met Sieb) verschijnt in juni 1969 en is de voorlaatste lp. The Motions gaan van 12 tot 17 juni 1969 naar Amerika waar dan ook de lp Electric Baby is uitgebracht en de single Freedom veel airplay krijgt. Helaas blijft een doorbraak in de Verenigde Staten uit. Ook in Nederland blijven de hits uit maar blijft het muzikale niveau van the Motions hoog.

In juni 1970 komt de lp Sensation uit, die echter alleen bij de supermarkten van Simon de Wit te koop is, een paar maanden later maakt de groep nog een single voor Negram en houdt het dan voor gezien. De bandleden gaan hun eigen weg, maar zullen elkaar in diverse andere bands weer tegenkomen. Rudy Bennett probeert een solocarrière op te zetten en heeft enkele hits

MOTIONS WASTED WORDS

In the States negroes fight for freedom  The slogans they cry aren’t wrong  But these are wasted words, only wasted words  Oh Lord, let the good times come

 The greatest fighter is Martin Luther King  And when he speaks you see that they’re gonna sing  But these are wasted words, only wasted words  Oh Lord, let the good times come

 Everyone asks the President to use his rule  He got power but it seem that he’s a tool.  So these are wasted words, only wasted words  Oh Lord, let the good times come

 Where’s the end of the fight for freedom  It could turn out ruight and all I hope and long  That there’ll be no wasted words, no wasted words  Oh Lord, let the good times come

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, Muziek clips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s