Britse spionage van ongekende omvang


‘Britse dienst luistert en kijkt overal mee’

Klokkenluider Snowden: ’Britse GCHQ erger dan VS’

Klokkenluider Edward Snowden onthulde aan The Guardian dat de Britse inlichtingendienst toegang heeft tot glasvezelkabels. © ap.

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft via internetkabels toegang tot de wereldwijde stroom van telefoongesprekken en internetverkeer. De Britten delen de afgetapte gegevens met de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat blijkt uit informatie die de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden lekte aan Britse en Amerikaanse media.

De Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ) heeft de twee spionageprogramma’s toepasselijk getiteld: Mastering the Internet en Global Telecoms Exploitation. Het doel van de operaties is om zoveel mogelijk telefoon- en interverkeer te onderscheppen als mogelijk. GCHQ heeft toegang tot glasvezelkabels en kan de afgetapte gegevens 30 dagen bewaren om te analyseren. 
De Britse spionnen hebben zodoende toegang tot telefoongesprekken, e-mails, Facebookberichten en de surfgeschiedenis van internetgebruikers. De Britten delen die informatie met de Amerikanen. Het doel is om staatsgevaarlijke en terroristische activiteiten te onderscheppen, maar daarvoor worden privégegevens van gewone burgers onderschept.
Niet alleen Amerikaans probleem Voormalig NSA-medewerker, die de informatie lekte naar de Britse krant The Guardian, wilde laten zien dat Groot-Brittannië eveneens een groot aandeel heeft in de afluisterpraktijken. ‘Het is niet alleen een Amerikaans probleem. Zij (GCHQ) zijn erger dan de VS.’
Volgens Snowdens documenten tapte GCHQ vorig jaar 600 miljoen telefoontjes af per dag en had de inlichtingendienst toegang tot meer dan 200 glasvezelkabels. Met de onderschepte informatie zouden meerdere misdaden zijn opgespoord en voorkomen, zegt een ingewijde tegen The Guardian. Een systeem van juridische waarborgen zou garant staan voor de legale aard van de afluisterpraktijken.
Codenaam Tempora Volgens Snowdens documenten kregen de Britten anderhalf jaar geleden toegang tot de glasvezelkabels. Vorig jaar werden 600 miljoen telefoontjes afgetapt onder de codenaam Tempora. Eerder werd bekend dat de GCHQ telefoon- en computerverkeer bespioneerde op de topconferentie van de G20 in Londen in 2009.
De Amerikaanse president Barack Obama verdedigde eerder al de Amerikaanse spionagepraktijken. Het afluisterprogramma PRISM dat werd blootgelegd door Snowden zou meerdere terroristische aanslagen hebben voorkomen
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in A.I.V.D., Bizar, Buitenland, Censuur, CIA, Corruptie, Defensie, Diefstal, Doofpot, Geluid-tape's, Hoofd verantwoordelijke, LEAKS, M16, Macht-Misbruik, Media manipulatie, Misdrijf, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Nieuws en politiek, Politiek, Schandalig, Terrorist en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s