Zwarte dag voor vrije meningsuiting in Rusland


 Amnesty International
Side by Side
Zwarte dag voor vrije meningsuiting in Rusland
 
Vorige week dinsdag was een zwarte dag voor het recht op vrijheid van meningsuiting in Rusland. Het Russische parlement keurde twee omstreden wetten goed. De ene maakt ‘belediging van religieuze gevoelens’ strafbaar. De andere wet verbiedt het bespreken van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – in het bijzijn van minderjarigen. Op overtreding staat van beide wetten staat een forse boete.
Daar blijft het niet bij. Er staat in Rusland een aanscherping van de ngo-wet op de agenda. Die wet stelt speciale eisen aan non-gouvernementele organisaties wanneer zij financiële steun uit het buitenland ontvangen of politieke activiteiten ondernemen. Deze ngo’s moeten zich als ‘buitenlandse agent’ registreren. Die term staat voor veel Russen gelijk aan ‘spion’.
Het roze filmfestival Side by Side (Bok o Bok) heeft de gevolgen van de ngo-wet al ervaren. De organisatie weigerde zich als buitenlandse agent in te schrijven en kreeg een boete van 12.500 euro, een bedrag dat in Rusland gelijk staat aan anderhalf jaarsalaris.
Doe mee aan de schrijfactie en protesteer tegen de boete voor Side by Side.
Kop van Poetin
Pinkpop en de Kop van Poetin
Met rake klappen op de Kop van Poetin en duizenden handtekeningen onder de petitie protesteerden bezoekers van Pinkpop tegen de toenemende onderdrukking van vrije meningsuiting in Rusland. Ze roepen zo de Russische president op de onderdrukking in zijn land te stoppen. Ook bezoekers van de Zwarte Cross en Lowlands kunnen met een mep op de Kop van Poetin onderstrepen dat critici niet het zwijgen mag worden opgelegd.
Meer over Amnesty’s actie op Pinkpop?
Amnesty NL in Rusland
Steun voor Amnesty Moskou
Het Amnesty-kantoor in Moskou kreeg eerder dit jaar onverwacht bezoek van het Openbaar Ministerie en de belastingdienst. De inval had geen gevolgen. We hebben het volste vertrouwen dat al onze activiteiten in Rusland binnen de grenzen van de wet worden uitgevoerd. Eduard Nazarski en Henk Hulshof, directeur en Rusland-specialist van Amnesty Nederland, bezochten onlangs hun Russische collega’s. Ook spraken zij met  Pussy-Riotlid Yekaterina Samutsevich, die opkomt voor haar twee mede-bandleden die twee jaar strafkamp uitzitten. Amnesty Nederland steunt Amnesty Rusland met advies over de inzet van sociale media, het maken van websites en het opzetten van acties en campagnes.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buitenland, Censuur, Corruptie, Macht-Misbruik, Maffia-Media, Misdaad, Misdrijf, Onrecht, Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s