Alle diploma-uitreikingen Rotterdam uitgesteld nu nog de regering weg


ScreenShot218

De examenfraude op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun krijgt nu ook gevolgen voor andere eindexamenkandidaten in de Maasstad. 6000 leerlingen van 14 scholen moeten langer wachten op hun diploma. De uitreikingen worden allemaal uitgesteld tot na eind juni. De leerlingen hebben donderdag wel te horen gekregen of ze geslaagd zijn.

Het uitstel geeft scholen de tijd om te kijken of er onregelmatigheden in hun resultaten zitten. Als leerlingen bij eindexamens een veel hoger cijfer halen dan normaal, kan het zijn dat ze hebben gesjoemeld. Het onderzoek, dat ongeveer 2 weken kan duren, moet voorkomen dat scholieren straks een diploma krijgen waar ze eigenlijk geen recht op hebben.

Het is nog niet bekend wanneer de diploma’s alsnog worden uitgereikt. Het gebeurt in elk geval niet zolang het onderzoek naar de examenfraude nog loopt. Zeker 23 eindexamens op Ibn Ghaldoun zijn ongeldig verklaard, omdat inbrekers de opgaven vooraf uit de kluis van de school hadden gehaald.|

Doorverkocht Drie eindexamenkandidaten van de school zitten daarvoor vast. Ze zouden de vragen hebben doorverkocht, niet alleen aan medeleerlingen op Ibn Ghaldoun, maar ook aan anderen in en buiten Rotterdam. In elk geval één van de drie blijft voorlopig in de cel. Het onderzoek is nog niet af en kan worden belemmerd als de verdachte vrijkomt, besloot de rechter-commissaris donderdag.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs deed woensdag een oproep aan iedere scholier die de examenvragen vooraf heeft gezien. Als zij zich voor vrijdagavond melden bij hun schooldirecteur, kunnen ze hun examen overdoen. Wie daarna door de mand valt, moet misschien het hele schooljaar opnieuw doen.

Niet de cel in Scholieren die zich melden hoeven niet bang te zijn dat ze achter slot en grendel worden gezet. Zij worden gehoord als verdachte en mogen in principe na afloop weer naar huis, aldus het Openbaar Ministerie. Het wordt anders als iemand meer strafbare feiten aangeeft of als diegene al een strafblad heeft. Dan wordt bekeken of de verdachte toch even moet worden vastgehouden.

Welke straffen de verdachten riskeren, valt moeilijk te zeggen. Er staat een maximumstraf van 4 jaar op heling, het bezitten van goederen die anderen hebben gestolen. Maar in deze gevallen zullen rechters dat waarschijnlijk niet opleggen. Ze kijken naar allerlei omstandigheden, zoals de omvang van de heling, de persoonlijke omstandigheden van de verdachten en de impact van het misdrijf. Nog anders ligt het bijvoorbeeld voor minderjarigen. Zij lijken eerder werkstraffen te krijgen, zegt een rechter.

bron ANP

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bizar, Corruptie, Macht-Misbruik, Nieuws, Nieuws en politiek, opmerklijk nieuws, pesten, Voorspellingen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s