Louis Hagemann, was een blunder van Peter Air de Vries


Even terug in de tijd to make up your mind.

14 jaar wist de moordenaar van Christel Ambrosius een ongestoord leven te leiden. Misschien heb jij met hem een biertje gedronken of stond je naast hem bij de Albert Heijn zonder er bewust van te zijn dat hij een moordenaar is. Er lopen meer criminelen buiten de gevangenis rond dan er achter de tralies zitten. De meesten vallen niet op tot ze bij toeval tegen de lamp lopen. “Nee,” zei Peter R. de Vries, “deze jongen is geen moment in beeld geweest. Waarschijnlijk stond hij te dichtbij en dan kijk je erover heen.” Die laatste opmerking is bezijden de waarheid. Niet zelden wordt de dader van een ernstig misdrijf juist in de directe omgeving van het slachtoffer gezocht.

Vertonen die personen een afwijkend gedrag of bezitten ze een crimineel verleden dan zijn ze bij voorbaat verdacht. Eenmaal een dief altijd een dief wordt dan gedacht. Dit overkwam Louis Hagemann en Danny Kuit, beiden met een crimineel verleden maar zo goed als zeker onschuldig veroordeeld voor zware misdrijven. Nu eerst het verhaal van Louis Hagemann. Amsterdam. Maandagmiddag 5 maart 1984. Wanneer de bovenbuurman van Corina Bolhaar kwart voor zes, voorzichtig de deur van zijn buurvrouw openduwt, na te zijn gealarmeerd door een huilend kind, doet hij een schokkende ontdekking.

In de woonkamer ligt het levenloze lichaam van Corina, die is gekleed in haar ochtend- (of avond)jas. Ernaast haar 6-jarige zoon Sharon die is gewurgd met een springtouw dat om zijn hals hangt. De gealarmeerde politie is snel ter plekke en ontwaart een derde lijk: dat van de 9-jarige Donna die in haar bedje ligt. Zij is door steken met een scherp voorwerp om het leven gebracht. Slechts de anderhalf jaar oude Bryan heeft de lugubere slachtpartij overleefd. Hij staat in zijn box te huilen. Corina was een keurige vrouw met een goede baan als stewardess maar de keuze van haar vriendjes was discutabel.

Er komen drie verdachten in beeld: Balfour Haim (de vader van Donna en Sharon), Joseph (‘Jo’) Baron, een Israeliër aan drugs verslaafd met ernstige gedragsstoornissen en een strafblad. Tot slot Hells Angel Louis Hagemann. Louis had de bijnaam “Het Beest” en bekent dat hij zondagmorgen 3 maart bij Corina is geweest. Hij liet zich door een taxi afzetten, trof haar niet thuis en nam daarna de tram. (Alleen de taxichauffeur kan zich Hagemann) herinneren. Vreemd want anno 2013 weten we nu dat die taxichauffeur nooit bestaan heeft.

De trambestuurder en medepassagiers weten van niets en dat is merkwaardig omdat Louis een nogal opvallende verschijning is. Maar, zo verklaart Hagemann, ik had een jas over mijn Hells Angels jack aangetrokken want anders krijg je zoveel commentaar. Het alibi van Hagemann is zwak. Hij wordt gearresteerd. Maar de bewijsvoering ontbreekt. Sporen van Hagemann, zelfs geen haar, (hij droeg een ruige baard) zijn niet in de woning van Corina aangetroffen en dus wordt “Het Beest” na anderhalve maand hechtenis op vrije voeten gesteld. De andere twee verdachten hebben voor die zondagochtend een waterdicht alibi. De zaak wordt onopgehelderd gesloten en raakt in de vergetelheid.

Peter R. de Vries stuit bijna 18 jaar later op het dossier en ziet kansen voor een spraakmakende uitzending. Hij krijgt nauwelijks medewerking van het OM, deze zaak heeft geen prioriteit omdat hij bijna is verjaard. Maar Peter betoogt dat het vooral om kindermoorden gaat en dat spreek het OM wél aan. Peter raakt vooral geïntrigeerd in de persoon van Louis Hagemann, duikt in zijn verleden en komt tot de voorbarige conclusie dat zo’n ruwe bolster, met een niet misselijke criminele geschiedenis, de dader moet zijn.

Peter huurt wat acteurs in. Op zijn bekende wijze probeert hij de bloedige moorden zo griezelig mogelijk voor de kijker te laten herleven. Hagemann is de duivel in persoon en heeft de moorden gepleegd. Een tweede uitzending van De Vries hakt er zo mogelijk nog steviger in. In deze aflevering wordt Hagemann met drie andere moorden (of verdwijningen) in verband gebracht. De dood van societyfiguur Mathilde Willink in 1977, de verdwijning van een crimineel uit Amsterdam-Noord en de moord op het verdwenen Ierse meisje Joanne Wilson wier romp en linkerbeen in 1984 uit een Amsterdams kanaal zouden zijn gedregd.

De uitzendingen hebben het beoogde trial bij media effect. Er meldden zich een aantal getuigen. In hoofdzaak gefrustreerde ex-vriendinnen van Hagemann die als vrouwenverslinder een reputatie had opgebouwd. En twee criminelen die nog een appeltje met Hagemann te schillen hebben. De vrouwen vertellen verkracht, mishandeld en bedreigd door Hagemann te zijn. Een weet zeker dat Hagemann haar de moord op Corina en de twee kinderen heeft opgebiecht. Ook de twee criminelen vertellen een soortgelijk verhaal. De belangrijkste getuige, een ex van Louis, is echter zwaar verslaafd aan drank en drugs en doet haar getuigenis in de rechtszaal terwijl ze bijna van haar stoel lazert door drankmisbruik.

Maar vlak na de moord in 1984 heeft zich ook een getuige gemeld. Zij vertelt zeker te weten met Corina telefonisch gesproken te hebben bijna een dag later dan het tijdstip waarop de moorden gepleegd zouden moeten zijn. Aantekeningen in het dagboekje dat Corina dagelijks bijhoudt wekken de indruk dat Corina die zondagavond van het telefoongesprek nog in leven was. Dat zou betekenen dat de moorden een dag later zijn gepleegd dan werd aangenomen.

Dat maakt een groot verschil want voor de zondag heeft Hagemann wel een kloppend alibi. Indien de moord inderdaad 24 uur later is gepleegd komt een andere verdachte in beeld: Joseph Baron, de Israëliër. Alleen, die was in 2001 overleden. Nu blijkt ook dat hij geen alibi had en ook nooit is overleden. Met Peter Air zijn woorden te spreken waar HIER VAN AKTE!

De getuige van het telefoongesprek wordt opnieuw gehoord en flink onder druk gezet om haar verklaringen te herzien. Het is immers 18 jaar geleden. Maar ze houdt voet bij stuk en kan haar getuigenis zelfs aantonen met een artikel dat vlak na de moord werd gepubliceerd in het Parool.

Een ontlastende verklaring (telefoongesprek). Geen motief. Geen sporen van de dader. Tegenstrijdige getuigen, onduidelijkheid over het tijdstip van de moord en het vermoeden van rancune tegenover Hagemann, die in sommige kringen niet bepaald geliefd was, had voldoende moeten zijn om hem vrij te pleiten. Bovendien leverde zijn DNA evenmin het benodigde bewijsmateriaal op. Daarnaast is van Hells Angels bekend dat vrouwen en kinderen hun extra bescherming genieten. Wie die ongeschreven regel schendt kan rekenen op een Hells Fatwa.

Maar Hagemann besloot in 1992 de “Engeltjes” te verlaten. Peter de Vries zag daarin een nieuw bewijs. Hagemann toonde echter aan dat zijn afscheid van de motorclub puur op zakelijke gronden was. Hij was juist een kindervriend en zou dergelijke laffe kindermoorden nooit op zijn geweten willen hebben. Het mocht allemaal niet baten.

De rechters oordeelden louter en alleen op discutabele getuigenverklaringen dat Hagemann schuldig moest zijn aan doodslag op Corina en moord op haar twee kinderen. Alle andere beschuldigingen konden niet hard worden gemaakt. Voor de doodslag op Corina ging hij vrijuit want die was verjaard. De kinderen zou hij met voorbedachte rade hebben omgebracht en dat is moord waarvoor de verjaringstermijn nog niet verstreken was.

Louis Hagemann valt de exclusieve eer te beurt als één van de weinige Nederlanders veroordeeld te zijn tot een levenslange gevangenisstraf. Saillant detail is dat Louis vrij man was geweest indien hij had bekend dat een woedeuitbarsting, als gevolg van overmatig drank en drugsgebruik, de oorzaak van zijn daden was. In dat geval zou hem alleen doodslag ten laste worden gelegd en was de zaak verjaard.

Maar Hagemann weigert moorden te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Dat is zijn eer te na. Onderhand blijft Peter R. de Vries beweren met de veroordeling van Louis Hagemann een schokkende cold case te hebben opgelost door de ondersteen boven te halen. Een twijfelachtig succesje als de dader niet heeft bekend en forensisch bewijslast ontbreekt.

De familie van de slachtoffers is Peter de Vries eeuwig dankbaar en overtuigd dat Louis de moodenaar is. Net zo overtuigd van de daders was Nataschja van der Stelt, de vriendin van Christel. Ze kan het nog nauwelijks bevatten dat er een ander is die de moord op haar vriendin heeft gepleegd.

Louis Hagemann is een crimineel en heeft dat nooit ontkend. Maar terecht zegt Hagemann dat ook een crimineel rechten heeft als hij vals beschuldigd wordt. Dat er velen niet rauwig zullen zijn over zijn levenslange detentie begrijpt Hagemann maar al te goed.

Maar dat zijn reputatie hem de das om heeft gedaan vindt Hagemann een Rechtsstaat onwaardig. Die mening is een dreamteam van advocaten ook toegedaan. De huidige ontwikkelingen in de Puttense moordzaak rechtvaardigen een herziening van zijn proces.

Tot slot mag ik nog een klein lichtpuntje voor Louis melden: hij trouwde op 11 juni in het huwelijk met vriendin Jacqueline.

Dit artikel is gebaseerd op 0.a. de  reportage die Stan de Jong over Louis Hagemann heeft gemaakt en eerder publiceerde in de Nieuwe Revu.

Zie ook afgewezen cassatie verzoek

Dossier Peter R. Vries

Forum over Louis Hagemann

Bron en copyright 734409_495901913786473_979240036_n

Binenkort komen wij weer met uitvoerige en schokkende onthullingen uit een aantal dossiers waar, Peter Air inzage in kreeg en diverse dadersinformatie die betaalde informanten toegespeeld kregen over onkreukbaarheid van justitie en Politie gesproken. 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in A.I.V.D., Advocaat, Bizar, Censuur, Corruptie, Dagboek, Doofpot, Drama, Fatale Blunder, Louis Hagemann, Macht-Misbruik, Maffia-Media, media manie, Media manipulatie, Misdaad, Misdrijf, Moord, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, O.M., Onrecht, opmerklijk nieuws, Persoonlijk, pesten, Peter R de Vries, Politie, Rechtbank, Rechterlijke dwalingen in Nederland, Schandalig, Televisie, Tragedie, Trial by Media, Verborgen Camera, Verhalen, Vermist, VRIENDJE'S POLITIEK, WEERZINWEKKEND, Werk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s