DE HEL VAN BRAZILIE RUIM 246 DODEN


 

Bij een brand in een nachtclub in Santa Maria, een stad van circa 265.000 inwoners in het midden van de welvarende zuidelijke Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul, zijn in de nacht van zaterdag op zondag 245 mensen om het leven gekomen. Dit meldde de plaatselijke politie nadat het bergen van de lijken was beëindigd. Er vielen 48 gewonden.

Brandweerlieden bedwingen de brand in Club Kiss. © afp.
De entree van Club Kiss in Santa Maria, Brazilië. © Facebook/Boate Kiss.
Interieur van de club. © Facebook/Boate Kiss.
© Screenshot van Google Maps.

Het is nog niet bekend of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers zijn. Er is nog geen definitieve lijst van slachtoffers en het is daardoor ook niet bekend of er Nederlanders bij betrokken zijn, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Het consulaat-generaal houdt ter plaatse contact met de autoriteiten.

De brand brak zondag rond 02.30 uur plaatselijke tijd uit in een nachtclub, Kiss, in het centrum van de stad Santa Maria. Het is nog niet bekend hoeveel mensen aanwezig waren. Sommigen bronnen spreken van wel 2000 bezoekers.

Er was in de club een feest van studenten van de universiteit in Santa Maria gaande. De brand ontstond tijdens het optreden van een band waarbij de zanger vuurwerk ontstak waardoor de zaal vlam vatte.

Verstikkende rook
Daarbij kwam snel veel verstikkende rook tot ontwikkeling en konden velen de uitgang niet bereiken. Mensen verloren daardoor het bewustzijn. Bovendien had de tent eigenlijk maar één uitgang, zei een brandweerman in plaatselijke media.

Politie en brandweer meldden eerder dat er 180 doden bij de brand vielen. Wel werd er gevreesd dat het dodental boven de 200 zou stijgen. De stoffelijke overschotten zijn overgebracht naar een gemeentelijk sportcentrum. Het plaatselijke ziekenhuis riep medische hulpverleners en artsen, die niet aan het werk waren, op om te komen helpen.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar bezoek aan de Chileense hoofdstad Santiago onmiddellijk afgebroken en gaat naar Santa Maria. Ze was in Chili voor een top van de EU en de Celac (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten).

Café De Hemel
Het drama herinnert aan de brand in een nachtclub in Buenos Aires (Argentinië) waardoor in 2004 bijna 200 mensen omkwamen en een brand in het Amerikaanse West Warwick (Rhode Island) waardoor in een nachtclub 100 mensen het leven verloren.

Tijdens een brand in het Volendamse café De Hemel, gedurende de nieuwjaarsnacht van 2001, kwamen 14 mensen om. Meest jongeren. Oorzaak van het drama was een bos sterretjes die in het café werd aangestoken, en waardoor de kerstversiering aan het plafond vlam vatten en op de feestende mensen terechtkwam. 200 bezoekers raakten ernstig gewond.

Let op! De onderstaande video kan als schokkend worden ervaren.

Lees ook

De brandweer doorzoekt de geblakerde resten van de club. © afp.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Brand, Buitenland, Nieuws, Tragedie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s