MOORDENAAR MARIANNE VAATSTRA OPGEPAKT.


De zaak Vaatstra lijkt opgelost. Zondagavond is op basis van een DNA-match de 44-jarige Jasper Steringa aangehouden in verband met de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Dat maakten het Openbaar Ministerie (OM), misdaadverslaggever Peter R. de
Vries en vader Bauke Vaatstra maandag bekend.

De 44-jarige S. is een blanke, Friese boer, die getrouwd is en kinderen heeft. Hij woont volgens misdaadverslaggever Peter R. De Vries in het plaatsje Oud Woude, nog geen 2,5 kilometer van de plaats waar de toen 16-jarige Vaatstra werd vermoord. De recherche is maandagochtend bezig met onderzoek in de boerderij van de verdachte.

„Mijn blijdschap over doorbraak en 100 procent match in zaak Vaatstra kent geen grenzen! Dit is het nieuws waarop we altijd hebben gewacht”, jubelde de misdaadverslaggever op Twitter.

DNA-onderzoek

Een groot DNA-onderzoek stuitte begin deze eeuw nog op grote weerstand. Maar dit jaar kwam het onderzoek er alsnog. Zo’n 7300 mannen werden opgeroepen om hun DNA af te staan; 89 procent deed dat. Het idee is dat via een familielid een match gemaakt kan worden met de daadwerkelijke dader. Maar Jasper Stiringa stond dus zelf DNA af en daarmee lijken politie en justitie na 13 jaar de zaak te hebben opgelost

Het OM bevestigde de aanhouding maandagochtend, maar wilde niet in details treden over de identiteit van de man. Later maandag zal in een persconferentie meer bekend worden gemaakt.

Vader ingelicht

De vader van de vermoorde Marianne is zondagavond laat door het Openbaar Ministerie (OM) en de politie ingelicht. „Er valt een last van ons af”, zegt een opgeluchte Bauke Vaatstra. „Ik heb de hele nacht niet geslapen. Het is geweldig nieuws.”

Familie kent verdachte

Bauke Vaatstra zegt de man niet te kennen, maar zijn familie weet wel wie hij is. Vaatstra’s kleinkinderen gaan naar dezelfde gymnastiekclub als de kinderen van de verdachte, aldus de vader van Marianne.

Moord op Marianne

Marianna Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van Veenklooster. Ze was op de fiets onderweg van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteind. Daar kwam ze nooit aan. Tal van politieonderzoeken volgden en de moord kwam meermaals terug in het tv-programma van De Vries.

Eedere arrestaties

Justitie en politie richtten zich kort na de moord aanvankelijk op het asielzoekerscentrum De Poelpleats bij Kollum. Een Irakees en een Afghaan zouden kort na de moord het azc hebben verlaten. De twee werden in Turkije en Engeland aangehouden. Een DNA-onderzoek wees uit dat ze de moord niet gepleegd konden hebben.

Persconferentie

Het OM heeft de aanhouding inmiddels bevestigd. Details wil een woordvoerster maandagmorgen nog niet geven. Later op de dag komt er een persconferentie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Bizar, Blunder, Doofpot, Hoofd verantwoordelijke, Kinderporno, Kroon getuigen, Marianne Vaastra, Media manipulatie, Misdaad, Moord, Moraal en Fatsoensnormen, Normen en Waarden, Onrecht, Ontucht, opmerklijk nieuws, Opsporing verzocht, Pedosexueel, Peter R de Vries, Politie, Politiek, Schandalig, Tragedie, Verhalen, WEERZINWEKKEND en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.