Beerput sociale werkplaats open: werknemers getreiterd


BSG-werknemers zeggen jarenlang gepest te zijn

De gehandicapte werknemers van een sociale werkplaats in Schiedam zijn naar eigen zeggen jarenlang getreiterd, gepest en geïntimideerd. Twee weken geleden zijn de directeur en vier medewerkers van de werkplaats op non-actief gesteld vanwege ‘ernstige signalen’.

Uit de verklaringen van werknemers blijkt dat zij regelmatig voor schut werden gezet, te zwaar werk moesten doen of aan het werk moesten terwijl ze ziek waren.
Nu de directeur en vier medewerkers op non-actief zijn gezet, durven ze hun verhaal te doen. Bak schroefjes Wie in de sociale werkplaats BGS in Schiedam lastig doet, wordt als een kleuter in de hoek gezet. De straf: een bak met honderden schroefjes sorteren. En als dat gebeurd is, dan gooit de werkleider de schroefjes weer op tafel en kan de ‘boosdoener’ opnieuw beginnen.
Het is zomaar een voorbeeld van hoe de werknemers van de Berckenrode Groep Schiedam (BGS), waar mensen werken met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, de afgelopen jaren naar eigen zeggen zijn gepest en geïntimideerd.
‘Mietje’ De voorbeelden zijn legio. Neem de medewerker die van de artsen niet meer dan 7 kilo mag tillen, maar toch steeds te zware klussen krijgt. Weigert hij, dan wordt hij uitgescholden voor ‘mietje’.
Of de vrouw die weer aan de slag moest, terwijl haar man net was overleden. ‘Ze zeiden: je hebt je armen toch nog? Je ligt toch niet op de intensive care? Nou dan!’.’
De 650 personeelsleden, die in de sociale werkplaats onder meer inpakwerk en houtbewerking doen, zouden ziek aan het werk moeten, voor schut worden gezet en zinloze en gevaarlijke klusjes moeten doen.
Vertrouwenspersoon
Vijftien mensen stapten uiteindelijk naar de vertrouwenspersoon. Hun klachten waren volgens de gemeente Schiedam ‘consistent’ en ‘van dien aard’ dat ingrijpen noodzakelijk was. 2 weken geleden viel de gemeentesecretaris met een groot gevolg het hoofdkantoor van BGS binnen. De directeur moest zijn laptop en telefoon inleveren en werd op non-actief gesteld. Ook de controller, de bedrijfsverpleegkundige, de arbo-arts en het hoofd facilitaire zaken werden naar huis gestuurd.

Straf De gemeente Schiedam wil niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen van werknemers. ,,De voorbeelden zijn heftig. We hebben een onderzoek ingesteld om te kijken wat er waar is van de klachten.” De gemeente heeft intussen een tijdelijke directeur aangesteld en ook de andere functies zullen op korte termijn worden vervangen.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Bizar, Corruptie, Doofpot, Drama, Macht-Misbruik, Misdrijf, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Nieuws en politiek, Onrecht, Opsporing verzocht, Schandalig, Tragedie, Verhalen, WEERZINWEKKEND en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.