Baumgartner maakt recordsprong


SANTA FE –  De Oostenrijkse parachutist Felix Baumgartner heeft zondag als eerste mens in vrije val de geluidsbarrière doorbroken. Hij sprong op bijna 39 kilometer hoogte uit een ruimtecapsule onder een heliumballon.

Felix Baumgartner maakt recordsprong

Hij bereikte een snelheid van 1342 kilometer per uur zo werd tijdens een persconferentie officieel bekendgemaakt. Dat is nog sneller dan het getal van 1136 km/h dat eerder circuleerde.

Tijdens zijn val werd het nog even spannend toen Baumgartner in het rond begon te draaien, maar het lukte de Oostenrijker om alles weer onder controle te krijgen. “De sprong vanuit de capsule was perfect,” zei Baumgartner na zijn geslaagde landing, “maar toen begon ik langzaam te draaien. Ik dacht dat ik gewoon een paar keer zou draaien en dat dat het was, maar toen begon ik snelheid te maken. Het ging heftig tekeer. Ik dacht enkele seconden dat ik het bewustzijn zou verliezen. Ik heb geen supersonische knal gevoeld, want ik was zo gefocused om mezelf te stabiliseren.”

Parachute

Na zo’n vijf minuten opende hij zijn parachute. Weer 5 minuten minuten later landde hij, in goede gezondheid. De reis omhoog, met een 230 meter hoge heliumballon, duurde ruim 2,5 uur.

Baumgartner bereikte de hoogste snelheid tijdens een vrije val, de sprong van de grootste hoogte, de hoogste bemande ballonvlucht en de hoogste vrije val. Alleen het record voor de langste vrije val liep hij op een paar seconden mis.

Harde wind

De 43-jarige Oostenrijker moest zijn recordpoging boven de woestijn van New Mexico eerder enkele malen uitstellen omdat het te hard waaide. Zondag was het weer eindelijk goed genoeg. Baumgartner en het Red Bull Stratos-team waren al vijf jaar aan het trainen voor de poging.

Normaal springen parachutisten vanaf zo’n vier kilometer hoogte.

Speciaal pak

Baumgartner droeg een speciaal astronautenpak om de drukverschillen op te vangen.

De missie moet ook bijdragen aan wetenschappelijke kennis van de stratosfeer en de manier waarop het menselijke lichaam omgaat met de extreme omstandigheden op enorme hoogte.

De Oostenrijker baarde eerder opzien door van de Petronas Towers in Kuala Lumpur in Maleisië te springen. Ook ‘skydivede’ hij over Het Kanaal met een speciale vleugel

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Astrologie, Buitenaards, Nieuws, wonderen opmerklijk nieuws en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Baumgartner maakt recordsprong

  1. In de stream was te zien hoe Baumgartner uit de capsule aan de ballon sprong en ruim 4 minuten in vrije val was. De 43-jarige Oostenrijker landde uiteindelijk met zijn parachute veilig in de woestijn nabij het Amerikaanse Roswell. Hij haalde tijdens zijn val snelheden tot rond 1300 km/u. Baumgartner heeft daarmee tijdens de val de geluidsbarrière doorbroken, zo werd enkele uren na afloop tijdens een persconferentie bevestigd.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s