Mysterieuze spaceshuttle na ruim een jaar veilig geland


De X-37 na een eerdere korte missie. © ap.

Bijna vijftien maanden na de start van een geheime missie is de mysterieuze Amerikaanse spaceshuttle X-37 B veilig geland. De onbemande shuttle landde vandaag volledig zelfstandig op de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië.

Bijna vijftien maanden na de start van een geheime missie is de mysterieuze Amerikaanse spaceshuttle X-37 B veilig geland. De onbemande shuttle landde vandaag volledig zelfstandig op de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië.

Sinds het toestel op 5 maart 2011 werd gelanceerd, heeft het meer dan 7.000 baantjes rond de Aarde getrokken. De totale missieduur van de shuttle bedroeg 468 dagen, 13 uur en 2 minuten.

Na de opdracht te hebben gekregen terug te keren naar de Aarde remde de X-37B automatisch af, dook boven de Stille Oceaan de atmosfeer in,  maakte vervolgens een aantal bochten om vaart te minderen, en zette via GPS-navigatie koers naar Californië.

Discovery overtroffen
Als een zweefvliegtuig zette de X-37B zich hierna aan de grond. De trip van de shuttle overtreft de totale reisduur van de spaceshuttle Discovery. Die kwam tijdens 39 ruimtereizen aan 365 dagen en cirkelde 5.800 keer rond de Aarde.

De luchtmacht wilde aan het begin van de missie alleen kwijt dat het de systemen en hittebestendigheid van de 5 ton wegende ‘spacedrone’ wilde testen. Het ding kan honderden kilo’s nuttige lading meenemen in een lage baan.

De herbruikbare X-37B lijkt op een kruising tussen een vliegtuig en een klein formaat spaceshuttle. Het toestel is bijna negen meter lang, en heeft een spanwijdte van 4,5 meter en is alleen bedoeld voor onbemande ruimtereizen. Het voorziet in elektriciteit middels zonnepanelen. In de herfst gaat een nieuwe missie van start.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Buitenland, Censuur, CIA, Dagboek, Defensie, Diversen, Film, Film opname, Fotos, Frapant, Nieuws, Nieuws en politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s