‘Is woudjongen’ Ray mogelijk de verdwenen Vlaamse peuter uit 1996


Woudjongen’ Ray. © reuters.

Het was negen maanden geleden een opvallend bericht. Een Engelssprekende jongen dook op in Berlijn met alleen een rugzak met een tent en winterkleding in zijn bezit. De jongen zei dat hij Ray heette, en de ‘bewoonde wereld’ opzocht na de dood van zijn vader, met wie hij in het bos leefde. Het verhaal krijgt mogelijk een staartje, nu de Belgische politie vermoedens heeft dat ‘Ray’ wel eens de in 1996 verdwenen peuter Liam Vanden Branden zou kunnen zijn.

Inmiddels hebben onderzoekers DNA van de moeder van Liam afgenomen om dat met het DNA van Ray te vergelijken. Dat melden verschillende Vlaamse media vandaag.

In september vorig jaar dook hij ineens op. In de media werd ‘Ray’ al snel ‘de woudjongen’ gedoopt, omdat hij naar eigen zeggen jarenlang met zijn vader door de bossen rondom Berlijn had gezworven. Ray beweerde dat hij op aanraden van zijn vader de bewoonde wereld had opgezocht met behulp van een kompas. Zijn vader zou inmiddels overleden zijn. Ray vertelde dat hij zijn vader zelf had begraven ‘ergens in het bos’. Ray wist echter niet meer waar precies, zodat de politie het verhaal niet kon bevestigen.

Ook het verhaal over zijn moeder leverde meer vragen dan antwoorden op. Ray getuigde dat hij en zijn vader de bossen ingetrokken waren nadat zijn moeder was omgekomen bij een auto-ongeluk. Maar op de door Ray aangegeven data en locatie kon de Berlijnse politie geen naam van een vrouw vinden die in die omstandigheden omkwam.

Interpol
Omdat Ray zelf ook niets meer wist te vertellen, besloten de Berlijnse agenten de internationale opsporingsdienst Interpol in te schakelen. Die begon met het koppelen van verschillende onopgeloste verdwijningszaken van kinderen aan het verhaal van Ray.

Die tactiek zou nu wel eens tot een oplossing kunnen leiden in het geval van de verdwijning van Liam Vanden Branden. De peuter verdween op 3 mei 1996 spoorloos toen hij in de tuin van zijn oma aan het spelen was nabij het Zennegat, een waterpartij in de buurt van de Vlaamse stad Mechelen.

De politie onderzocht de meest onwaarschijnlijke scenario’s, maar nooit werd er een spoor van het kind teruggevonden. Het bleef ook onduidelijk of de peuter verdronk in het Zennegat of door iemand werd ontvoerd.

De vader van Liam reageerde gelaten op het nieuws. ‘Er is DNA afgenomen van zijn moeder. Het onderzoek loopt nog’, bevestigt vader Dirk Vanden Branden in De Standaard. ‘Ik zie gelijkenissen, maar ook verschillen tussen beide jongens. Een kind van 2,5 kan ook nog zoveel veranderen.’

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Drama, F.B.I., Frapant, Nieuws, opmerklijk nieuws, Opsporing verzocht, Politie, Verhalen, Vermist en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s