Gratie voor Ieren die tegen Hitler vochten werd wel tijd ook!


DUBLIN –  De Ierse regering heeft dinsdag duizenden Ieren gratie verleend die tijdens de Tweede Wereldoorlog deserteerden om met de Britten tegen de Duitsers te vechten. Ierland was tijdens die oorlog neutraal, en de Ierse president Eamon DeValera tekende na de dood van de Duitse dictator Adolf Hitler in 1945 een condoleanceregister.

Zo’n 60.000 Ieren uit de Ierse Republiek vochten tijdens WO II voor de Britse strijdkrachten. Circa 7000 van hen deserteerden daarvoor uit het Ierse leger. De toenmalige Ierse regering ontsloeg de deserteurs en liet ze 7 jaar niet meer toe voor overheidsfuncties. Velen voelden zich decennialang gestigmatiseerd. Veel deserteurs en hun nabestaanden hebben zich dan ook lang ingezet voor eerherstel. De regering heeft daar nu toe besloten vanwege „voortschrijdend inzicht”. Minister van Justitie Alan Shatter bood dinsdag in het parlement excuses aan voor de behandeling van de deserteurs.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buitenland, Defensie, Diversen, Frapant, Liefde, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Nieuws en politiek, Normen en Waarden, Onrecht, opmerklijk nieuws, Persoonlijk, Politiek, Tragedie, Verhalen, Werk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s