Leider mariniers De Punt weigert insigne. Thnxs de Molukers zijn al lang genoeg genaaid door Nederland.


De met kogels doorzeefde trein bij De Punt na de bevrijdingsactie van de mariniers in juni 1977 De met kogels doorzeefde trein bij De Punt na de bevrijdingsactie van de mariniers in juni 1977 Foto: ANP

De leider van de mariniers die in 1977 de treinkaping door Molukse jongeren bij De Punt beëindigden, weigert het insigne voor getoonde moed dat minister Hillen (Defensie) hen wil geven.

Kees Kommer noemt het tegenover de NOS ethisch fout om onderscheidingen te geven aan mariniers die opdracht kregen „om burgers dood te schieten”. Bovendien vindt hij het vreemd dat de schutters van de politie, die tegelijkertijd de gijzeling in een lagere school in Bovensmilde beëindigden, niets krijgen.

Er is meer kritiek op de insignes. Oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, zelf als Starfighterpiloot betrokken bij het beëindigen van de kaping, noemt het ongelukkig, omdat het verdriet van de Molukkers wordt genegeerd. De Molukse regering in ballingschap reageert met afgrijzen.

De Molukse regering noemt de decoratie op haar website „ongepast en schandalig”, omdat er destijds volgens haar buitensporig veel geweld is gebruikt. „Ook na 35 jaar zijn we van mening dat de inzet van het geweld buitensporig, onnodig en zelfs misdadig was. Velen, ook niet-Molukkers, zijn van mening dat de bevrijdingsactie een doelgerichte executie was.”

Een woordvoerder van Defensie liet zaterdag weten dat de onderscheiding „niet tegen een bevolkingsgroep is, maar voor moedig optreden van militairen die een terroristische actie beëindigden”. Ook voor de beëindiging van de gijzeling bij een school in Bovensmilde krijgen militairen een insigne.

Negen Zuid-Molukkers kaapten op 23 mei 1977 een trein bij De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd vielen vier anderen een basisschool in Bovensmilde binnen en gijzelden meer dan 100 kinderen en enkele leerkrachten. De gijzelingen hielden Nederland bijna 3 weken in hun greep. De treinkaping werd beëindigd door een actie met mariniers. Twee gijzelaars en zes kapers verloren daarbij het leven. De gijzelnemers in de school gaven zich uiteindelijk over.

De acties waren erop gericht om Nederland te dwingen een onafhankelijke republiek der Zuid-Molukken te erkennen. Ook eisten de kapers vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen die vastzaten wegens een treinkaping in 1975 bij het Drentse dorpje Wijster.

Noot. redactie wij vinden het weerzinwekkend van minister Hillen om zoiets alleen maar te opperen echt een varken.

Denigrerende reactie’s tegen over de Molukse volk worden uiteraard niet geplaatst. Een Bloed Satudarah!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Blunder, Corruptie, Defensie, Diefstal, Doofpot, Drama, dwalingen, Fatale Blunder, Frapant, Hoofd verantwoordelijke, Macht-Misbruik, Moord, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Nieuws en politiek, Normen en Waarden, opmerklijk nieuws, Overig, Schandalig, Tragedie, WEERZINWEKKEND, Werk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Leider mariniers De Punt weigert insigne. Thnxs de Molukers zijn al lang genoeg genaaid door Nederland.

 1. Jan Beckers zegt:

  Wederom hebben jullie het weer eens fout en plaatsen jullie ongenuanceerde berichten waaruit blijk dat er niets geverifieerd word of maar enige moeite gedaan te onderzoeken hoe het werkelijk zit.Bij de bevrijdingsactie waren militairen actief van verschillende diciplines,waaronder mariniers.Jullie berichtgeving suggereert dat alle militairen daar mariniers waren. Er was landmacht en marechaussee bij. Kees Kommer word door jullie afgetekend als leider van de mariniers.Hij was dat duidelijk niet. Hij was commandant van de precisieschutters en die behoren tot een andere dicipline en hebben derhalve niets, maar dan ook niet met mariniers te maken.Jullie onwetend zetten mensen op het verkeerde been en daarmede maken jullie je onderdeel van een geruchtenmachine die al 35 jaar op volle toeren draait en meer kwaad dan goed doet.Jullie gaan er van uit dat de bevrijdingsactie uitsluitend door mariniers uitgevoerd werd.Hoe blind kan je zijn en hoe weinig moeite wil je doen iets gedegens neer te zetten.
  Jan Beckers
  ( onderzoekt al een jaar de gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de bevrijdingsactie)


  noot redactie
  Jammer dat jij niet 300 jaar geschiedenisvervalsing onderzoekt gaan je oogkleppen mischien wel af

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s