I.M. Bee Gees-zanger Robin Gibb is gisteren op 62-jarige leeftijd overleden.


Bee Gees-zanger Robin Gibb is gisteren op 62-jarige leeftijd overleden. Hij vormde de groep, die meer dan 200 miljoen platen verkocht, samen met zijn broers Barry en Maurice. Maurice, Robins tweelingbroer, stierf in 2003.

Robin Gibb, een van de zangers van de Bee Gees, is zondag overleden. Dat meldt de BBC. Gibb leed al geruime tijd aan kanker. Hij is 62 jaar geworden.

Gibb liet als soloartiest geregeld van zich horen, maar werd het bekendst dankzij de Bee Gees, de groep die hij in 1958 vormde met zijn broers Barry en Maurice. Het drietal bracht hits op zijn naam als ‘Stayin’ Alive’, ‘How Deep Is Your Love’, ‘Night Fever’ en ‘Massachusetts’.

Talentenjacht
Robin Gibb werd in 1949 geboren in Engeland, tegelijk met zijn tweelingbroer Maurice, en bracht zijn kinderjaren door in Manchester. Het gezin verhuisde in 1958 naar Australië. Daar kwam hun showbizz-carrière langzaam van de grond doordat ze, met hun drie jaar oudere broer Barry, in staat werden gesteld een wekelijkse talentenjacht te presenteren.

Toen ze na 1967, nadat het gezin was teruggekeerd naar Engeland, aan de hand van manager Robert Stigwood hun eerste hits opnamen, leek Robin maar moeilijk overweg te kunnen met de roem. Hij raakte aan de drank en vervreemdde van zijn familie. De Bee Gees, die toen al succes hadden gekend met songs als ‘New York Mining Disaster 1941’ en ‘Massachusetts’, leken voortijdig aan hun eind gekomen.

Saturday Night Fever
Het was Robin die in 1971 weer toenadering tot zijn broers zocht. Een eigen solocarrière kwam niet van de grond, Maurice en Barry wisten als duo evenmin indruk te maken. Met het nummer ‘Jive Talkin”, een broeierig dansnummer dat vooruit leek te wijzen naar het discotijdperk dat nog moest aanbreken, kreeg de loopbaan van het drietal in 1975 vleugels. Twee jaar later, met de soundtrack van de film ‘Saturday Night Fever’, zouden de Bee Gees uitgroeien tot een van de belangrijkste vertolkers in het discogenre.

Hun met falsetstemmen vormgegeven close harmony-zang bleef door de jaren heen het belangrijkste kenmerk van hun songs. Ze wisten er een uniek geluid mee te creëren dat in een andere context misschien als lachwekkend zou worden opgevat – ze werden in de jaren zeventig en tachtig veelvuldig geparodieerd – maar de broers bleven geloofwaardig, verklonken als ze waren met een muziekstijl waarin een onsje meer eerder gold als aanbeveling dan als diskwalificatie.

Darmaandoening
Megahits als ‘Stayin’ Alive’ en ‘Nightfever’ wisten ze nadien niet meer te evenaren, maar ze bleven muziek maken. In 2001 verscheen hun laatste album, ‘This Is Where I Came In’. Twee jaar later overleed Maurice aan een darmaandoening die in 2010 ook zijn tweelingbroer zou treffen.

Robin Gibb herstelde daarvan wonderwel, zoals hij twee jaar geleden ook de eerste aanval van darm- en leverkanker leek te doorstaan. Maar na een opzienbarend herstel moest hij onlangs wegens complicaties toch weer worden opgenomen in het ziekenhuis, waar hij twaalf dagen in coma verkeerde. De familie maakte bekend dat hij weer bij bewustzijn was gekomen nadat ze gezamenlijk aan zijn bed voor hem hadden gezongen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Concert, Drama, Film, Geluid-tape's, Muziek, Muziek clips, Nieuws, opmerklijk nieuws, Spiritueel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op I.M. Bee Gees-zanger Robin Gibb is gisteren op 62-jarige leeftijd overleden.

 1. IRENE zegt:


  BEAUTIFUL MEMORIE

 2. irene zegt:


  Beautifull memorie

 3. Sylvia zegt:

  Goed artikel mooi neergezet Barry is nu alleen over de oudste rust in vrede Robin bij je broers.

 4. DutchTV zegt:

  Als ik tijd hebt maak ik een special met Andy erbij.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s