Nederlanders ontdekken zeer unieke Marilyn Monroe archief


Miss Emmeline Snively controleert de maten van marilyn Monroe. Foto uit 1953.

Twintig jaar lang stond de doos onder het bureau van de Scheveningse Astrid Franse. Gekocht in Amerika, waar ze samen met haar partner regelmatig vertoeft om spullen te kopen voor haar winkel, Bennies Fifties in Scheveningen. Nu blijkt de doos een uniek archief rond Marilyn Monroe te herbergen.

‘We bladerden toentertijd een beetje door die doos. Zagen foto’s, wat brieven, wat negatieven en dachten, kopen maar,’ vertelt een bevlogen Franse.

Blue Book Model Agency
De afgelopen tijd is Astrid bezig geweest met archiveren en langzamerhand kwam er een uniek tijdsbeeld boven water. De hele doos bleek het archief van het Blue Book Model Agency te zijn, het modellenbureau in Los Angeles waar Marilyn Monroe haar carrière als model is begonnen.

Miss Emmeline Snively, oprichtster van dit bureau in 1939, nam Marilyn (toen nog Norma Jean Dougherty) in 1945 onder haar hoede als model. Het archief omvat veel foto’s, negatieven, brieven, telegrammen, persoonlijke aantekeningen, handtekeningen, correspondentie en zelfs een script. Veel van dit materiaal is nooit gepubliceerd.

Astrid Franse: ‘Deze Miss Snively heeft Marilyn geïntroduceerd in de filmwereld en is haar altijd blijven volgen. Uit de correspondentie die in de doos zit, blijkt dat ze nog jaren na Marilyns overlijden heeft geprobeerd haar ‘archiefdoos’ te verkopen aan schrijvers, redacteuren en filmproducenten, maar zonder succes.

Topstukken
En wat gaat er nu gebeuren met deze bijzondere vondst? ‘Nou, ik heb twee veilinghuizen in Amerika gemaild over deze vondst, en eentje wilde gelijk de volgende week al langskomen. Maar ik wil niet die verzameling openbreken en de topstukken, zoals nooit eerder gepubliceerde foto’s, negatieven en handtekeningen, verkopen.’

‘Ik wil dat het verhaal verteld wordt, door middel van een boek, of een documentaire. Al het materiaal schetst een uniek beeld van de beginjaren van Marilyn, voor haar start in de filmindustrie. Dit hele verhaal, is mijn kindje geworden,’ besluit de Scheveningse.

> © Benniesfifties Door: Eric Borsje
1

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Film, Fotos, Frapant, Nieuws, opmerklijk nieuws, wonderen opmerklijk nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s