Anonymouse speelt voor Internetcop.


Takeaway doelwit hackers door Bart Olmer
AMSTERDAM –  Hackers uit Noorwegen hebben het succesvolle Nederlandse bedrijf Takeaway.com, een van ’s werelds grootste eten-bestelwebsites, de afgelopen weken zwaar onder vuur genomen met meerdere digitale aanvallen.

De vier inmiddels gearresteerde hackers, achttien- en negentienjarige Noorse computerhackers, legden meerdere websites van het Hollandse bedrijf urenlang plat, waardoor geen bestelingen konden worden verwerkt in Duitsland, Nederland en Engeland.

Het bedrijf is actief in België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Denemarken en Zweden.

Schadeclaim

Volgens de Nederlandse eigenaar Jitse Groen, hebben de Noorse hackertieners voor maximaal 100.000 euro schade veroorzaakt. Het bedrijf gaat deze week aangifte doen in Noorwegen, waarna later een gepeperde schadeclaim volgt.

Opmerkelijk genoeg is het Nederlandse bedrijf geassisteerd bij het traceren van de daders door de anarchistische internetgroep Anonymous, bevestigt bedrijfseigenaar Groen en de Noorse justitie. Anonymous had de identiteit van de hackers publiek gemaakt, waarna de Noorse politie de jongens inrekende.

Ongelegen

Bedrijfseigenaar Groen zegt dat de aanvallen uiterst ongelegen kwamen; niet alleen tijdens piekuren, maar ook op de dagen dat het bedrijf bezig was met een heftige reclamecampagne. „We zijn de afgelopen drie weken een kleine tien keer aangevallen.” De vier gearresteerde daders opereerden onder de naam ’Dotnetfuckers’, een hackersgroep die om onduidelijke redenen om de haverklap sites in Duitsland en Luxemburg uit de lucht haalde door ze te overbelasten. Uitgezocht wordt of de digitale aanvallen werden uitgevoerd op verzoek van concurrerende bedrijven. In Duitsland is een ware oorlog uitgebroken tussen eten-bestelsites.

Anonymous bood het Nederlandse bedrijf assistentie. In een brief aan bedrijfsdirecteur Groen stelde het hackerscollectief: „We hebben vernomen dat er een DDOS aanval heeft plaatsgevonden op uw server waardoor uw website enige tijd heeft platgelegen. DNFuckers is hier voor verantwoordelijk, een groep hackers die vaak zonder enige aanleiding onschuldige websites plat legt. Anonymous is tegen dergelijke praktijken.(…) Wij supporten al enige jaren bedrijven en instanties tegen dergelijke aanvallen en wij weten welke servers DNF gebruikt. Wij kunnen een aanval op uw website binnen drie minuten beëindigen.”

Dankbaar

Eigenaar Groen: „Sinds de arrestatie van die jongens hebben we geen aanvallen meer gehad. We zijn Anonymous erg dankbaar.” Groen noemt de hele situatie onwerkelijk: „Het lijkt wel een film: hackers die achter hackers aangaan, maar dan wel een slechte film!”

De eten-bestelsite was niet het enige doel van de gearresteerde hackers, ook de Noorse politiedienst PST, de Noorse bank DNB, meerder Noorse nieuwswebsites, een Noorse loterij, het Duitse tabloid Bild en zélfs de Britse politiedienst Serious Organised Crime Agency (SOCA). De Noorse National Criminal Investigation Service (NCIS) erkent dat de hackers zijn gepakt met hulp van Anonymous, die de identiteit van de daders onthulde. De verdachten riskeren een straf van maximaal zes jaar.

Sinds de start in 2000 van Thuisbezorgd.nl is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider op het gebied van online eten bestellen. In Nederland zijn 3500 bezorgrestaurants erbij aangesloten. De website verwerkt meer dan 600.000 bestellingen per maand. In Europa is het bedrijf ondermeer bekend als Takeaway.com, met meer dan tienduizend aangesloten bezorgrestaurants

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Frapant, LEAKS, Macht-Misbruik, Misdaad, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, opmerklijk nieuws en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s