‘Spoedeisende hulp moet veel beter worden’


© Thinkstock.

De spoedeisende hulp (SEH) in veel ziekenhuizen is niet in staat mensen met een levensbedreigende aandoening goed te helpen. Artsen pleiten voor een betere organisatie van de acute zorg in Nederland.

Dat meldt Nieuwsuur vandaag. Volgens het programma ontbreekt het aan kwaliteitsnormen voor SEH’s. Er zijn alleen minimumeisen, waar de inspectie toezicht op houdt. Hierdoor loopt de kwaliteit van de afdeling tussen verschillende ziekenhuizen sterk uiteen.

In Nieuwsuur vertelt Neurochirurg Wilco Peul van het LUMC dat veel mensen met een hersenbloeding eerst in een SEH in een ander ziekenhuis terechtkomen en van daaruit doorgestuurd moeten worden naar zijn ziekenhuis. Ze zijn daardoor lang onderweg, terwijl het juist belangrijk is om mensen zo snel mogelijk te helpen.

Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, stelt dat er in sommige ziekenhuizen sprake is van een schijnveiligheid. ‘Het feit dat een ziekenhuis een spoedeisende hulp heeft en dat daar artsen rondlopen in witte jassen is op zichzelf niet voldoende.’

Volgens Wilna Wind, algemeen directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), is minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan zet om hier iets tegen te doen. Er moeten betere kwaliteitseisen komen, vindt Wind.

Door: Emma van der Wateren

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Macht-Misbruik, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Nieuws en politiek, Noodlot Ongeval, Normen en Waarden, opmerklijk nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s