Crisis in het Catshuis gewoon allemaal opRutte.


Foto: ANP
Catshuisoverleg in kritieke fase

DEN HAAG –  Bij de onderbroken onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV zit de pijn vooral bij de laatste. Dat meldden bronnen woensdagmiddag. Ingrepen op onder meer het terrein van sociale zekerheid, zoals WW en ontslagrecht, liggen de PVV in deze economische moeilijke tijden zwaar op de maag. Volgens een officiële mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst hervatten de partijen donderdagochtend hun gesprekken in het Catshuis. Onduidelijk is of ze dan verder onderhandelen of eerst vastgesteld moet worden of de onderhandelaars nog wel verder willen.

Maar ook VVD en CDA moeten de balans opmaken hoe ver ze op een aantal terreinen willen gaan. Alle onderwerpen voor het vinden van miljardenbezuinigingen zijn de afgelopen weken verkend en nu komt het aan op besluiten nemen. Volgens ingewijden heeft PVV-leider Geert Wilders een aantal forse eisen op tafel gelegd, in ruil voor hervormingen.

Donderdag willen de drie partijen hun gesprekken in het Catshuis hervatten. Dan komen de ‘zware dobbers’ weer ter sprake en moet blijken of de partijen bereid zijn compromissen te sluiten. Het is heel erg spannend, zo benadrukken meerdere bronnen rond de onderhandelingen.

VVD en CDA willen de huidige crisis aangrijpen om naast de bezuinigingen ook een aantal hervormingen door te voeren, vooral in de sociale zekerheid en zorg. Die maatregelen leveren op de langere termijn vaak veel geld op en versterken daarnaast de Nederlandse economie.

Onder druk van de PVV moesten VVD en CDA bij de totstandkoming van het regeer- en gedoogakkoord nog accepteren dat aanpassingen aan de WW of het ontslagrecht achterwege zouden blijven.

Voor aanvang van de onderhandelingen in het Catshuis, die op 5 maart begonnen, gaf CDA-vicepremier Maxime Verhagen aan dat wat hem betreft er naast bezuinigingen zeker ook hervormingen moesten komen. Wilders reageerde daar toen op met de waarschuwing dat het CDA elke hervorming kan vergeten als er niet flink op ontwikkelingssamenwerking wordt bezuinigd.

Dat het beraad nu is afgebroken, biedt ruimte voor VVD, CDA en PVV voor beraad in eigen kring. Volgens Haagse bronnen, wilde Geert Wilders de onderhandelingen zelfs helemaal stoppen, zo meldt de NOS. De PVV-leider zou echter zijn overgehaald om daar toch nog een ‘nachtje over te slapen.’

Na het afbreken van het overleg, gingen alle betrokkenen vanmiddag naar het terras om daar in de zon een drankje te drinken. De ontspannen taferelen daar staan in schril contrast met de gespannen crisissfeer die tijdens de gesprekken zou hangen.

Het overleg in het Catshuis over extra maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, is begonnen op 5 maart. De afgelopen tijd zijn eerst alle dossiers verkend. Eerder deze week werd duidelijk dat de onderhandelingen de besluitvormingsfase naderen, maar dat de standpunten nog op een aantal onderwerpen ver uit elkaar liggen.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer steken hun ongeduld niet onder stoelen of banken. Ze willen van premier Mark Rutte een tijdpad voor het verloop van de onderhandelingen. Rutte liet de Kamer woensdag weten dat het kabinet zich houdt aan de deadline van de Europese Commissie en uiterlijk 30 april begrotingsplannen naar Brussel stuurt. In die plannen moet het kabinet laten zien hoe het denkt het begrotingstekort volgend te hebben teruggebracht tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlandse product. Die vraag ligt centraal op tafel in het Catshuis

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Diversen, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Nieuws en politiek, Politiek. Bookmark de permalink .

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s