Hoge Raad vindt Groninger hiv-zaak opnieuw moet worden behandeld


  

Het gerechtshof in Leeuwarden deed in 2010 uitspraak in de zogenoemde Groningse hiv-zaak. Derde van rechts is verdachte Peter M.. © ANP.

update De Groninger hiv-zaak moet opnieuw worden behandeld. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bekendgemaakt. Het hoogste rechtscollege vindt dat het niet uitgesloten is dat de slachtoffers in die zaak hun hiv-besmetting door onveilige seks hebben opgelopen, in plaats van door injecties met besmet bloed. Twee mannen zijn in 2010 veroordeeld voor het besmetten van slachtoffers door ze te injecteren.

In de Groninger hiv-zaak zijn de twee hoofdverdachten, Peter M. en Hans J., veroordeeld tot respectievelijk 12 en 9 jaar gevangenisstraf. Ze kregen deze straffen omdat ze in de periode 2005-2007 tijdens seksfeesten in Groningen andere mannen zouden hebben besmet het het hiv-virus, dat aids kan veroorzaken. Vier mannen raakten daadwerkelijk besmet met het virus, volgens het gerechtshof in Leeuwarden doordat ze geïnfecteerd bloed ingespoten kregen.De Hoge Raad vindt dat het hier gaat om een uitzonderlijk geval, ‘waarin het onzeker is of het gedrag van de verdachten de hiv-besmetting van de slachtoffers heeft veroorzaakt’. Volgens de raad moet beter worden onderzocht of het bij ieder van de vier slachtoffers ‘hoogst onwaarschijnlijk’ is dat ze door onbeschermde seks aan het virus zijn gekomen.Het gerechtshof in Arnhem moet de zaak overdoen.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Blunder, Drama, dwalingen, Fatale Blunder, Hoofd verantwoordelijke, Misdaad, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Normen en Waarden, opmerklijk nieuws, Persoonlijk, Satire. Bookmark de permalink .

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s