Nazibeul John Demjanjuk (91) overleden


© reuters.

 De Oekraïense oorlogsmisdadiger John Demjanjuk is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Duitse politie vandaag. Demjanjuk stief in een bejaardenhuis in Bad Feilnbach in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren.

In mei 2011 veroordeelde een rechtbank in München, na een proces dat achttien maanden had geduurd, de vroegere kampbewaker tot vijf jaar cel wegens medeplichtigheid aan moord op minstens 28.060 joden in bezet Polen tijdens zes maanden in 1943. Het was één van de laatste processen tegen vroegere Nazi-misdadigers.

Demjanjuk hoefde nog niet naar de gevangenis. Hij mocht zijn hoger beroep in vrijheid afwachten. De Duitse justitie had geoordeeld dat de man geen gevaar meer vormde en dat hij zich niet meer aan het gerecht zou onttrekken.

Na zijn vrijlating uit een voorlopige hechtenis van bijna twee jaar vond hij een onderkomen in het rusthuis van Bad Feilnbach.

Demjanjuk werd in 2009 uitgeleverd aan Duitsland vanuit de Verenigde Staten. Daar was de nazibeul na de Tweede Wereldoorlog ondergedoken door zich voor te doen als slachtoffer van de nazi’s.

Rader in groter geheel
“Demjanjuk was slechts een radertje in een groter geheel. Nu zijn definitieve veroordeling uitblijft zal zijn aandeel in de Holocaust een open zenuw blijven”. Dat zei historicus David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Demjanjuk heeft altijd volgehouden dat hij nooit in Sobibor is geweest. “Van kamp Auschwitz kwamen nog mensen terug. Van Sobibor kwamen nauwelijks mensen terug”, weet Barnouw.

Dit bericht werd geplaatst in Misdaad, Moord, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Normen en Waarden, opmerklijk nieuws, Oud-SS'ers spreken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nazibeul John Demjanjuk (91) overleden

  1. Ronald zegt:

    Zo oud zijn zijn slachtoffers nooit geworden.
    Zoveel aandacht en verzorging hebben de nabestaanden ook nooit gehad toen het met hun lichamelijk of emotioneel slecht ging.
    Je gaat het haast jammer vinden dat hij zo oud is mogen worden.

  2. Toon zegt:

    Die Demjanjuk hadden ze gewoon moeten laten wegrotten in een kerker en laten voelen hoe ook hij met zijn slachtoffers is omgegaan die vuile rat!

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s