Gerechtshof stelt Johan Cruijff in het gelijk


ScreenhotDTV © anp

UPDATE  Ajax had Louis van Gaal en Martin Sturkenboom niet tot directeur mogen benoemen. Deze voorgenomen benoemingen zijn niet rechtsgeldig. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald in het conflict tussen Johan Cruijff en een aantal jeugdtrainers, en de andere commissarissen. Het gaat om een hogerberoepszaak van een eerder kort geding.

Volgens het hof hebben de vier commissarissen van Ajax (Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer) onaanvaardbaar gehandeld. Het gerechtshof in Amsterdam heeft het viertal daarom verboden, op straffe van een dwangsom, de besluiten verder uit te voeren. ‘Cruijff is bewust buitenspel gezet’, aldus het hof.

Het hof verwacht dan ook dat in een eventuele bodemprocedure de voorgenomen besluiten om Van Gaal en Sturkenboom te benoemen, vernietigd worden. Het hof toont wel begrip voor de moeilijke positie waarin de andere commissarissen waren geraakt door de tegenwerking van Cruijff, onder meer bij de beoogde benoeming van Marco van Basten als directeur.

Volgens het hof is het aannemelijk dat de andere commissarissen het plan hadden om te voorkomen dat Cruijff bij de besluitvorming van 16 november, met onder meer de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom, wezenlijke invloed kon uitoefenen. De oproepingstermijn voor deze cruciale vergadering van de raad van commissarissen (rvc), zonder goede reden, was ontoelaatbaar kort. Ook constateert het hof dat de agenda voor deze bijeenkomst geen melding maakte van de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom.

Het hof stelt vast dat de besluiten onder meer in de tv-programma’s Nieuwsuur en Pauw en Witteman meteen als definitief naar buiten zijn gebracht. Volgens het hof was aan de besluiten over de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom ook op verschillende manieren al uitvoering gegeven. Onder die omstandigheden diende de voor 25 november 2011 uitgeschreven rvc-vergadering ‘geen redelijk doel’ meer. Het hof neemt het Cruijff om die reden niet kwalijk dat hij op die vergadering niet is verschenen.

Verkorte uitspraak:
Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in kort geding uitspraak gedaan in het hoger beroep van het conflict tussen Cruijff en de andere commissarissen van Ajax. Het hof vindt aannemelijk dat in een eventuele bodemprocedure de voorgenomen besluiten van de Raad van Commissarissen (RvC), tot benoeming van Van Gaal en Sturkenboom tot statutair directeur van Ajax, vernietigd worden.

Daarom heeft het hof de andere commissarissen verboden, op straffe van een dwangsom, de besluiten verder uit te voeren.

Het hof toont begrip voor de moeilijke positie waarin de andere commissarissen door de tegenwerking van Cruijff, onder meer bij de benoeming van Van Basten, waren gekomen. Maar door Cruijff bewust bij de besluitvorming over de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom buiten spel te zetten, hebben de andere commissarissen in de ogen van het hof onaanvaardbaar gehandeld.Het hof constateert dat de oproepingstermijn voor de RvC-vergadering van 16 november 2011, zonder goede reden, ontoelaatbaar kort was.

Ook constateert het hof dat de agenda geen melding maakte van de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom. Het hof acht dan ook aannemelijk dat de andere commissarissen het vooropgezette plan hadden om te voorkomen dat Cruijff op de besluitvorming van 16 november wezenlijke invloed kon uitoefenen.

Het hof stelt vast dat de besluiten onder meer in ‘Nieuwsuur’ en ‘Pauw en Witteman’ meteen als definitief naar buiten zijn gebracht. Volgens het hof was aan de besluiten ook op verschillende manieren al uitvoering gegeven. Onder die omstandigheden diende de voor 25 november 2011 opnieuw over de benoemingen uitgeschreven RvC-vergadering ‘geen redelijk doel’ meer. Het hof neemt het Cruijff daarom niet kwalijk dat hij op die vergadering niet is verschenen.

 
(ANP/Redactie)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Corruptie, Hoofd verantwoordelijke, Misdaad, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Nieuws en politiek, opmerklijk nieuws, Peter R de Vries, Politiek, Sport, Verhalen, Voetbal en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s