‘Onder Van Gaal was Cruijff als voetballer nooit gescout’


Louis van Gaal als trainer, Johan Cruijff als speler. © ANP


De ledenraad van Ajax staat volgende week maandag voor een keuze die door velen wordt gezien als een cruciale in de clubgeschiedenis. Zegt de club het vertrouwen op in de huidige raad van commissarissen en kiest het daarmee voor Johan Cruijff? Is dat niet het geval, dan wordt zal binnenkort waarschijnlijk de hand van beoogd algemeen directeur Louis van Gaal op De Toekomst zichtbaar zijn.

Jeugdcomplex De Toekomst. © ANP
                                       Jeugdcomplex De Toekomst. © ANP

 De voetbalvisie van Cruijff is bedoeld voor de lange termijn en moest zorgen voor rust, continuïteit en progressie. Het gaat uit van een individuele benadering van voetbaltalenten, en die wordt al een paar maanden ten uitvoer gebracht. Dan lijkt het mij nogal logisch dat de nieuwe directeur hier een verbintenis mee heeft, en daarbij denk je niet meteen aan Louis van Gaal. Uit de praktijk blijkt namelijk dat hij meer waarde hecht aan het spelsysteem dan het individu.  

Hille Engelsma

 
 
 
 
 
 
 
© ANP


Samenwerken

Engelsma: ‘Steven ten Have, voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, wil Louis van Gaal als baas van Ajax met een adviserende rol voor Johan Cruijff. Met een contractuele toezegging van Ten Have aan Van Gaal lijkt een gedwongen samenwerking tussen de ‘aartsvijanden’ noodzakelijk geworden.

Collectief en individu
Ik heb grote twijfels over de vruchtbaarheid hiervan. Hoewel Van Gaal onlangs liet merken de opleidingsvisie van Cruijff te willen omarmen, is de praktijk weerbarstiger. Zijn voetbalvisie is eerder gericht op het collectief en die van Cruijff op het individu.

Van Gaal onvermurwbaar

Bovendien wijzen incidenten tijdens Van Gaals trainerschap bij Bayern München erop dat hij zich niet snel voegt naar een bestaande visie. In een interview met de Volkskrant van afgelopen zaterdag zegt Ten Have: “Tot op de dag van vandaag is de jeugdopleiding het kernpunt en zie ik niet waar de verbinding ligt naar het eerste elftal en de algemene organisatie.”

Ingelezen
Heeft hij zich wel ingelezen in de visie van Cruijff, vraag ik me dan af. Dan wist hij dat de verbinding moest bestaan uit een directeur voetbalzaken die de voetbalfilosofie van Cruijff onderschrijft. Hiermee was de keten naar de uitvoerders van deze filosofie – in dit geval het technisch hart met Wim Jonk als hoofd opleidingen, Dennis Bergkamp als opleider en assistent-trainer en Frank de Boer als hoofdtrainer – veilig gesteld en was de doorstroming van talenten naar het eerste elftal gewaarborgd.

Van Gaal onlogische keus
De voetbalvisie van Cruijff, opgeschreven in het rapport ‘Naar georganiseerde chaos: op weg naar succes’ van maart 2011, is bedoeld voor de lange termijn en moest zorgen voor rust, continuïteit en progressie. Het is een visie die uitgaat van een individuele benadering van voetbaltalenten, en die wordt al een paar maanden ten uitvoer gebracht. Dan lijkt het mij nogal logisch dat de nieuwe directeur hier een verbintenis mee heeft, en daarbij denk je niet meteen aan Louis van Gaal. Uit de praktijk blijkt namelijk dat hij meer waarde hecht aan het spelsysteem dan het individu.

Plezier verdwenen
Philipp Lahm, de aanvoerder van Bayern München, omschreef Van Gaal onlangs als een bevelhebber die zijn spelsysteem oplegt. En sterspeler Frank Ribery drukte zijn gevoelens over het trainerschap van Van Gaal als volgt uit: “Als ik niet kan spelen zoals ik dat wil, dan kan ik ook onmogelijk plezier in het spelletje hebben.”

Teams debuteren niet
Volgens Cruijff is plezier een van de dingen die werden ondermijnd binnen de oude Ajax-opleidingsstructuur van overregulering en eilandjes, zoals in rapport naar voren kwam. Hij pleit voor kortere lijntjes in de samenwerking en voor het centraal stellen van het individu. Zo staat in het rapport te lezen: “Individu gaat voor teamresultaat en opleiden gaat voor winnen. Teams debuteren niet.” En verder: “Er is geen Ajax-systeem: we sturen op technische normen, we doceren tactiek als leuning.”

Speler naar hart Cruijff
Franck Ribéry is mijns inziens een speler naar het hart van Cruijff. Een voetballer spelend op intuïtie met een weergaloze techniek, snelheid, inzicht en daarmee zorgend voor creatieve oplossingen. Het zijn basisvaardigheden die Cruijff sterke punten zou noemen en die sterker kunnen worden gemaakt door individuele begeleiding, waarna in tweede instantie het collectieve aanvalssysteem tot volle wasdom kan komen.

Georganiseerde orde
Ribéry is een spelende mens, naar een begrip van de cultuurhistoricus Johan Huizinga. Iemand die zich laat leiden door een gevoel van spanning en vreugde, plezier belevend aan de vrijheid binnen de regels van het spel, maar in de verdrukking raakt wanneer allerlei ernstig genomen afspraken belangrijker worden dan het spelen zelf. Georganiseerde chaos wordt dan georganiseerde orde.

Van Gaal had Cruijff niet gescout
De intuïtieve benadering van Cruijff tegenover de meer autoritaire gestructureerde managementstijl van Van Gaal blijkt ook uit Cruijffs opmerking over het Ajax jeugdbeleid onder Van Gaal en Co Adriaanse destijds. Cruijff: “Ik heb niets tegen computers, maar voetballers beoordeel je op je intuïtie en met je hart. Op basis van de criteria die nu bij Ajax worden gehanteerd, was ik absoluut afgetest. Toen ik 15 was, kreeg ik de bal met links nauwelijks vijftien meter weg en met rechts misschien twintig meter. Een corner nemen kon ik dus niet. Bovendien stelde ik fysiek niets voor en was ik vrij langzaam. Mijn twee kwaliteiten waren een enorme techniek en inzicht, uitgerekend twee dingen die niet door een computer zijn vast te stellen.”

Gelijk Adriaanse
In het laatste bedrijf van het Ajax-drama zijn Cruijff en Van Gaal door het lot tot elkaar veroordeeld. Belangrijkste vraag is nu: gaat Van Gaal het plan-Cruijff uitvoeren? Afgaande op geschiedenis en verschil in visie niet. Bezat de zelfverklaarde ‘rulemaker’ Ten Have deze voetbalkennis maar, dan had hij waarschijnlijk minder gehaast managementgedrag vertoond en was Marco van Basten nu directeur. Bij Ten Have komen de regels blijkbaar voor de visie. Dag rapport Johan. Misschien dat het orakel van Enschede, Co Adriaanse, dan toch gelijk krijgt: Cruijff De Toekomst en Van Gaal de Arena.’
(Redactie)

 

 
24/11/11 18u11
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Blunder, Corruptie, Dagboek, Diversen, Moraal en Fatsoensnormen, Nieuws, Normen en Waarden, opmerklijk nieuws, Politiek, Satire, Sport, Voetbal en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Bedankt voor het plaatsen van uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s